Η ώρα της χρηματοδότησης του εμβληματικού για την Ελλάδα επενδυτικού σχεδίου της ανάπλασης του Ελληνικού έφτασε και η οικογένεια Λάτση μπαίνει μπροστά.
Η Lamda Develompent προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μεγάλης επένδυσης, η οποία θα συμβάλει στο ΑΕΠ κατά 2,4% σωρευτικά στο τέλος της πολυετούς ανάπτυξής της.
Μετά την απεμπλοκή από την κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ των διοικητικών διαδικασιών πολεοδόμησης, έπεται ο διαγωνισμός της 4ης Οκτωβρίου για το καζίνο που προσελκύει επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 10ης Οκτωβρίου κι αν όλα πάνε καλά πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών στην «Ελληνικό Α.Ε.».
Επένδυση 8 δισ.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ και για την κάλυψη αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών το πλέον σίγουρο είναι ότι θα αναζητηθεί και η τραπεζική χρηματοδότηση.
Η κίνηση της Consolidated Lamda Holdings, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, που είναι βασικός μέτοχος με 53,82% της Lamda Devlopment να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες, απαντούν και σε όσους αμφισβήτησαν τη δυνατότητά της να επενδύσει ίδια κεφάλαια, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει. Τη στήριξή της στο επενδυτικό σχέδιο δήλωσε και η Voxcove – κοινοπραξία των εταιρειών της Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και της VNK Capital των φαρμακοβιομηχάνων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κοινοπραξία, ο δεύτερος μέτοχος με 12,83% της Lamda Development, προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση και για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών η συμμετοχή της στην εταιρεία να είναι τουλάχιστον 10%.
Εξάλλου, όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις, στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group, το οποίο θα αποκτήσει τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε., μοναδικός μέτοχος σε αυτή τη φάση θα είναι η Lamda Development. Δηλαδή αποχώρησαν η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα στο Αμπου Ντάμπι. «Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%».
Οι διαφωνίες, όπως υπαινίσσεται η Lamda Development, είχαν να κάνουν με το ποιος θα ασκεί το μάνατζμεντ κατά την εκτέλεση του έργου. Από την άλλη πλευρά η εταιρεία αφήνει ανοικτό το παράθυρο… για περαιτέρω συμμαχίες: «Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».
Και είναι λογικό αυτό, καθώς το έργο απαιτεί τεράστια κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επενδυτής έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές κοινής ωφέλειας, υπογειοποίηση Ποσειδώνος κ.λπ. ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα πρώτα χρόνια της επένδυσης.
Τα κεφάλαια
Τα νέα κεφάλαια, σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Develοpment, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων για την αγορά της Ελληνικό ΑΕ. Με βάση τον διαγωνισμό που είχε προωθήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ),το τίμημα για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ.
Οι δύο πρώτες δόσεις, που πρέπει να καταβληθούν εντός διετίας από την ημερομηνία μεταβίβασης (δηλαδή οριστικού κλεισίματος της συμφωνίας), ανέρχονται σε 467 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η δεύτερη δόση των 167 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα καταβληθεί στη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβασης, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτίρια – τοπόσημα (landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης του Ελληνικού.
Επιπλέον, 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός τριών ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της Lamda Develοpment και 10 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμενης αύξησης.
Η Lamda Development είναι σε «πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει σχετικά η εταιρεία και συνεχίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα: «Για τη Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα».
Νέα απόφαση του ΣτΕ ανάβει πράσινο για το έργο
Μία ακόμα θετική απόφαση για την επένδυση στο Ελληνικό εκδόθηκε προχθές από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η απόφαση που άναψε και πάλι το «πράσινο φως», αφορά τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρόσφατα με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2018.
Το ΣτΕ επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο των προγενέστερων αποφάσεών του σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περαιτέρω, ότι πολλές από τις πλημμέλειες της μελέτης, που είχαν προβληθεί, αφορούσαν την εφαρμογή συστήματος ελέγχου των περιβαλλοντικών συνεπειών του σχεδίου, ζήτημα το οποίο, ανακύπτει μετά την έγκριση του σχεδίου, και, πάντως, εν προκειμένω, είχε προνοηθεί η καθιέρωση συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
Κρίθηκε, ειδικότερα, ότι «νομίμως προβλέπεται η κατάρτιση επιμέρους συμπληρωματικών μελετών, βάσει των οποίων θα λάβει χώρα η περαιτέρω πρόοδος και εφαρμογή του ΣΟΑ, το γεγονός δε ότι αυτές δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί δεν συνιστά πλημμέλεια ή έλλειψη της ΣΜΠΕ ή, πολύ περισσότερο, του σχεδίου, αφού αυτά προβλέπονται ως μέρος “συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησής” του».