Αναστέλλεται επ’ αόριστον η δημιουργία hotspot στο στρατόπεδο του Καραβόμυλου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπανός, μετά από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναστέλλεται επ’ αόριστον η δημιουργία δομής προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» στην περιοχή του Καραβόμυλου.
«Σε αυτόν τον σχεδιασμό, όλοι οι τοπικοί φορείς εγείραμε ενστάσεις ως προς τα χαρακτηριστικά και την καταλληλότητα του χώρου, τις οποίες εκθέσαμε στο υπουργείο και ταυτόχρονα δηλώσαμε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων», ανέφερε ο κ. Σπανός στους δημοσιογράφους.
Ο υπουργός έχει ζητήσει από όλους τους Περιφερειάρχες να του καταθέσουν ένα πλάνο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν και τις πιθανές περιοχές, έτσι να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός από την αρχή.
Αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία hotspot
Ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία του συγκεκριμένου hotspot, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να αντιδρούν.
Μάλιστα, έξω από το στρατόπεδο είχε βρεθεί και η δήμαρχος Στυλίδας. Η κυρία Στεργίου είχε εκφράσει την αντίθεση της στη μεταφορά προσφύγων στον Καραβόμυλο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή.
«Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα χωρίς ενημέρωση και διάλογο. Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο του Καραβομύλου….» είχε πει.
«Δεν θέλουμε να γίνει η περιοχή μας νέα »Μόρια». Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της περιοχής και η αύξηση του τουρισμού και όχι η υποβάθμιση. Το όλο εγχείρημα γίνεται με τόση βιασύνη και τόση προχειρότητα που μόνο για τους πρόσφυγες δεν ενδιαφέρονται αυτοί που το κάνουν. Δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες. Δεν θα επιτρέψουμε την εξέλιξη αυτή που μαθηματικά οδηγεί σε μαρασμό την περιοχή μας…», ανέφερε στο lamiareport κάτοικος του Καραβόμυλου.
Ανάγκη για περισσότερες δομές
Απο πλευράς του ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, έχει τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ακόμα περισσότερων νέων θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, με στόχο την περαιτέρω αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.
Σε συνάντηση που είχε προ ολίγων ημερών ο κ. Ρόκο εξήγησε ότι από τον περασμένο Ιούνιο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 3.500-4.000 νέων θέσεων φιλοξενίας, που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΟΜ σχολίασε ότι οι θέσεις που δημιουργούνται είναι οριακές και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει το αν θα τις αυξήσει περαιτέρω. Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία (σήμερα διαμένουν περίπου 4.600 άτομα), γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα οικονομικά συμφέρον.
Εξήγησε ότι η ιδέα είναι, μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι σε κέντρα φιλοξενίας ή διαμερίσματα και ποιο θα είναι ακριβώς το σχέδιο για το κλείσιμο των ξενοδοχείων.