Σε 12.000 άτομα ανέρχεται σήμερα ο πληθυσμός του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Περίπου 5.000 από αυτούς ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.
Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο ΚΥΤ σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που μειώθηκε η ένταση των ανέμων αυξήθηκαν ξανά οι ροές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το απόγευμα έφθασαν στα νησιά 300 άτομα (109 στη Λέσβο, 77 στη Χίο, 114 στη Σάμο).
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί έγινε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη η αναχώρηση από τη Λέσβο 97 αιτούντων άσυλο.
Κομισιόν: Έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές με κάθε τρόπο απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, εξέφρασε η αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.
«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ’ ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η κ. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι προσελεύσεις δεν πλησιάζουν καν τα επίπεδα της κρίσης, αφού παραμένουν κατά 91% μειωμένες.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά.
Παράλληλα, όπως είπε, η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, σε συνέχεια των μέτρων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Η κ. Μπερτό σχολίασε επίσης δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις συνθήκες χρηματοδότησής της από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες της ΕΕ προκειμένου να λάβουν κρατικές υπηρεσίες και όχι ΜΚΟ τα κεφάλαια, η Ν. Μπερτό διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμβόλαια χρηματοδότησης, επιβλέπονται από την Επιτροπή και πηγαίνουν σε διεθνείς ΜΚΟ, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αναπτυξιακές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Ανέφερε, τέλος, ότι μόλις σε επτά από 125 περιπτώσεις η Επιτροπή έχει συνεργαστεί απευθείας με τουρκικά υπουργεία προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων συστημάτων», όπως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.
Παναγιωτόπουλος: Θα σφραγιστεί ο Έβρος
Στο μεταξύ, νέες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές προς τη χώρα μας ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «θα σφραγιστεί» ο Έβρος και θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης σε όλο το Αιγαίο.
«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό» είπε μιλώντας στον Alpha και πρόσθεσε.
«Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», τόνισε ο ο υπουργός Άμυνας.
(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)