Στα δύο έχει χωριστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον χειρισμό του σκανδάλου Novartis και ειδικά για το εάν πρέπει ή όχι να στηριχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ένα δίλημμα που προβληματίζει έμπειρα στελέχη που διαβλέπουν τον κίνδυνο να πέσει σε «μαύρη τρύπα» το κόμμα.
Την ίδια στιγμή διαφαίνονται ανησυχητικά σημάδια ως προς τις παρενέργειες που δύναται να έχει στους ψηφοφόρους του κόμματος το θέμα και ειδικά σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τον μετασχηματισμό και το άνοιγμα μέσω της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί να εμφανίσει ένα διαφορετικό, πιο συναινετικό και μετριοπαθές προφίλ.
Η γραμμή που εκπορεύεται από την Κουμουνδούρου και διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Τσίπρα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί «κίνηση αποπροσανατολισμού και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», αλλά και τρομοκράτησή της.
Το ζήτημα όμως έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση του Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο όπως φαίνεται σιγά-σιγά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γραμμή απεταξάμην. Είναι ενδεικτική η χθεσινή κίνηση του βουλευτή και πρώην υπουργού Δημήτρη Βίτσα να κρατήσει αποστάσεις από τον Παπαγγελόπουλο και στα όσα είπε: «Αν ρωτάγατε εμένα, δεν θα έλεγα ποτέ ότι ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα η Novartis» ανέφερε (ΣΚΑΪ) και υποστήριξε πως δεν υφίσταται στοιχεία για σκευωρία.
Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές αισθάνονται την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από τη στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, όπως έκανε ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος δίνοντας τον τόνο με το mea culpa.
Προβληματικά σημεία
Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στη δεδομένη χρονική περίοδο έχει προβληματικά σημεία, καθώς η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει έξω από το κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό, ακυρώνει τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ρεβανσισμού και εκδικητικότητας.
Και αυτό παρά την αντίθετη ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, που προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα περί αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Η αμηχανία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής, όπως και η δυσκολία να υπερασπιστούν τη νέα γραμμή, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν σε άλλο πλαίσιο που είχε στο επίκεντρό του το επιχείρημα περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από τη μεταπολίτευση» και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Αντικειμενικά όμως η πρόταση για παραπομπή μόνο του Παπαγγελόπουλου δημιουργεί παρενέργειες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί βουλευτές του δεν έχουν διάθεση να τον στηρίξουν και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.
Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο θα κινηθεί άκρως επιθετικά στο συγκεκριμένο θέμα, θέλοντας πρωτίστως να εξουδετερώσει την κριτική ότι υπήρχε σκευωρία και πως ο Τσίπρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή. Βέβαια ουδείς δύναται να προβλέψει εάν θα απειληθεί και σε ποιο βαθμό η εσωκομματική συνοχή, εάν υπάρξουν αποκαλύψεις στο άμεσο μέλλον που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν λάβει τις αποφάσεις τους εδώ και καιρό και εμμένουν πως το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι, όπως από την πρώτη στιγμή, έτσι και σήμερα, στόχος της ΝΔ είναι να τρομοκρατήσει τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς που διεξάγουν την έρευνα για το σκάνδαλο Νovartis και η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Εμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στο Κοινοβούλιο εμμένουν ότι είναι σωστή η στρατηγική Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα, παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σηκώσει υπέρμετρα ψηλά τους τόνους.
Ακόμη, η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εστιάζουν και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκτιμώντας ότι αυτός είναι το πραγματικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.