Από τα καλύτερα συνοδευτικά για κρέας είναι τα κυδώνια. Η συνταγή μας, που έχει θέση και στο κυριακάτικο τραπέζι, είναι για μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας και κυδώνια.
Υλικά
1,3 κ. μοσχαρίσιο κρέας (χτένι της σπάλας) ή χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες
4 μέτρια κυδώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλές σούπας ελαιόλαδο για τα κυδώνια
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο για το κρέας
2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
1 ξυλαράκι κανέλας (προαιρετικά)
5-6 ολόκληρα γαρύφαλλα (προαιρετικά)
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί (ή 200 ml. νερό)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε ελαφρά να φύγει το χνούδι τους. Τα κόβουμε στα τέσσερα δίχως να τα ξεφλουδίσουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια τα οποία τυλίγουμε σε γάζα ή τα βάζουμε σε στρογγυλό σουρωτήρι για το τσάι. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τοποθετούμε τα κυδώνια μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά για 15’. Στο τέλος ρίχνουμε την ζάχαρη να καραμελώσει και κρατάμε τα κυδώνια στο τηγάνι μέχρι να ψηθεί το κρέας. Σε ένα άλλο πλατύ σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι με το λάδι κι αφού ροδίσει προσθέτουμε το κρέας και το γυρνάμε με τα κρεμμύδια για 10’ μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί (ή το νερό), τα δαφνόφυλλα, το κανελόξυλο, τα γαρύφαλλα (ή μοσχοκάρφια όπως τα λέμε), το σουρωτήρι με τα κουκούτσια και το αλατοπίπερο, δίνουμε βράση και σιγοψήνουμε για 2 ώρες μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρέας (το χοιρινό θέλει πιο λίγη ώρα). Αν στην πορεία το φαγητό πιεί τα υγρά του προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Προσθέτουμε στο κρέας τα κυδώνια με την σάλτσα τους και σιγοψήνουμε για 30-40’ ακόμα μέχρι να μαλακώσουν, να κοκκινίσουν και να ψηθεί καλύτερα το κρέας. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό παρά μόνο ταρακουνώντας την κατσαρόλα για να μην διαλυθούν τα κυδώνια. Αφαιρούμε το σουρωτήρι με τα κουκούτσια (τα οποία βοηθούν να πήξει η σάλτσα χάρη στην πηκτίνη που διαθέτουν) και σερβίρουμε.