Τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατονομάζει – σύμφωνα με πληροφορίες – για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της η τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην κατάθεση που έδωσε χθες Δευτέρα ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή διενεργεί την έρευνα για χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.
Ως εκ τούτου οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, αμελλητί αποφάσισαν να διαβιβάσουν άμεσα στη Βουλή την κατάθεση της κ. Ράικου, η οποία – όπως είναι γνωστό – ήταν η πρώτη, η οποία περίπου ένα χρόνο πριν είχε μιλήσει για τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν».
Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάζεται και η κατάθεση που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης – κατά τις ίδιες πληροφορίες- αναφέρθηκε στον ρόλο που φέρονται να διαδραμάτισαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα στο στήσιμο της υπόθεση της Novartis.
Τα 10 πρόσωπα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του κ. Στουρνάρα είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των δέκα πολιτικών προσώπων που αρχικά είχαν σταλεί στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια όταν η δικογραφία επέστρεψε πίσω στην τακτική δικαιοσύνη με διάταξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε η παραμικρή ένδειξη περί τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Πάντως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η κατάθεση της κ. Ραίκου θεωρείται κομβικής σημασίας , τόσο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου , όσο και στην περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Κι΄αυτό γιατί πρόκειται για εισαγγελική λειτουργό, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όταν ξεκίνησε η έρευνα για τη Novartis, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της, ενώ ένα χρόνο αργότερα -τον Οκτώβριο του 2018- μέσω κύκλων είχε αναφερθεί στον «Ρασπούτιν» καταγγέλλοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο έργο της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών η θεσμική θέση της εισαγγελέως, την καθιστούν πρόσωπο -κλειδί στις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο τόσο σε δικαστικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μελετούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσουν στην κλήτευση νέων μαρτύρων , καθώς ανεξάρτητα από τις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες , εκείνοι συνεχίζουν το έργο τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.