Σταθερά βήματα προς την κανονικότητα κάνει η χώρα. Η κυβέρνηση, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30%, τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Με τους επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα ξεκινά σήμερα η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών έχει οριστεί το μεσημέρι όπου στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων. Από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2020 με τη νέα φορολογική κλίμακα, τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, τη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία με διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για τις 120 δόσεις μέχρι και τα κίνητρα που σχεδιάζονται για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια φιλικά προς το περιβάλλον, την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά.
Ακόμη και η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών θα τεθεί επί τάπητος υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Νέα πρόσωπα
Η σύνθεση της ομάδας των απεσταλμένων των δανειστών έχει αλλαγές. Τη θέση του ιρλανδού εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων έχει πάρει ο Αυστριακός, Πολ Κούτος, ο οποίος, πάντως, δεν θα έχει τον ρόλο του επικεφαλής των δανειστών. Με την τοποθέτηση του τμηματάρχη Πολ Κούτος, η Κομισιόν κατεβάζει το ιεραρχικό επίπεδο για να καταδείξει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην κανονικότητα και όπως λένε στις Βρυξέλλες πρόκειται για μια φιλική «κίνηση» προς τη νέα κυβέρνηση.
Φορολογία
Νέα φορολογική κλίμακα με μειωμένους συντελεστές
Mια νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2020 θα παρουσιάσει στους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια, η νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.
Αλλαγές θα προβλέπονται και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά επάγγελμα αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ να μειωθεί από 1.1.2020 στο 28%.
Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ να μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% σήμερα θα μειωθεί στο 44%.
Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω το όφελος περιορίζεται σημαντικά.
Συνταξιούχοι
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνεται η τύχη των αναδρομικών
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ενώ εκκρεμεί και η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Απόφαση του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματική την παρακράτηση της Εισφοράς, η οποία θα έπρεπε να καταργηθεί από το 2017 αλλά επιβάλλεται από τον ΕΦΚΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά το 2019.
Ειδικότερα οι δικαστές αναγνωρίζουν ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματική η συνέχιση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι η πολιτεία δεν εφάρμοσε τη διακοπή της Εισφοράς από το 2017, αλλά αντιθέτως συνέχισε να την παρακρατά και μετά την ένταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ χωρίς να αιτιολογήσει ούτε την ανάγκη επιβολής της εισφοράς αυτής στους συνταξιούχους του Δημοσίου, παρότι κρίθηκε αντισυνταγματική.
Τα αναδρομικά για την Εισφορά Αλληλεγγύης αφορούν περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικοί, απόστρατοι, δικαστικοί λειτουργοί κ.ά.) με αρχική μεικτή κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, από τα οποία ξεκινά η παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς.
Τα ετήσια ποσά των αναδρομικών από την ΕΑΣ για τους συνταξιούχους υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 11.470 ευρώ.
Αυτοκίνητα
Σχέδιο απόσυρσης των παλαιών με νέα, αντιρρυπαντικά
Κίνητρα για την «απόσυρση» των αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και την αγορά καινούργιων φιλικών προς το περιβάλλον προωθεί η κυβέρνηση. Οπως αποκάλυψε χθες «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει την αντικατάσταση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων πριμοδοτώντας όσους θέλουν να αποκτήσουν καινούργιο, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας θα καθοριστούν ανάλογα με τους ρύπους των αυτοκινήτων. Οσο περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει. Η κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει τους πολίτες στην αγορά νέων οχημάτων θα προβάλλει τη μείωση της φορολογίας και την επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια, η οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιά ΙΧ με καινούργια επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με δηλώσεις του στον Σκάι. Οπως εξήγησε, θα δοθούν κίνητρα για να αντικατασταθούν τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα, ακόμα και εταιρικά οχήματα, με μειωμένα τέλη ταξινόμησης, μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και μειωμένους φόρους χρήσης. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη νέα χρονιά.
Πετρέλαιο θέρμανσης
Στα σκαριά η αύξηση του επιδόματος
Στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κυρίως για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που κατοικούν στις ορεινές περιοχές της χώρας προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο, ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου η οποία ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, εξετάζει αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους πληρωμής του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019, ώστε να δοθεί άμεσα ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτήν την περίοδο διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο σύστημα χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τόσο τα γεωγραφικά κριτήρια όσο και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Μεταξύ των αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και οι ακόλουθες:
n Χορήγηση μεγαλύτερων ποσών επιδόματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα τα οποία διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.
n Αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές υπό την προϋπόθεση πως τηρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.