Γκρίνιες, εσωκομματικές κόντρες και συντροφικά «χτυπήματα» έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπαθεί να πατήσει «γκάζι» για τη μετεξέλιξη του κόμματος που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και να κάνει δειλά – δειλά την αυτοκριτική του για τα αίτια της εκλογικής ήττας.
Η μετεξέλιξη του κόμματος στη νέα εποχή , φαίνεται πως είναι είναι ένας δρόμος στρωμένος με «αγκάθια» καθώς ο κ. Τσίπρας βλέπει πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη καθώς και μέλη που ανήκουν στην ομάδα των 53+ να εκφράζουν διαφωνίες για το άνοιγμα του κόμματος και τη διαφαινόμενη «πασοκοποίηση».
Οι σκληρές εκφράσεις του Πάνου Λάμπρου, μέλους της ομάδας των 53+ για κλειστά γραφεία, για λογικές έπαρσης και αλαζονείας για ηγετικό συγκεντρωτισμό, δείχνουν ότι ο μετασχηματισμός που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και η προσπάθειά του να αφήσει για την ώρα στην άκρη την αυτοκριτική για την ήττα του κόμματος δεν θα είναι ένας υγιής περίπατος.
Η αυτοκριτική για τον Τσίπρα μπορεί να… περιμένει
Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρχει αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας καθώς και για το πως θα μπορέσει να βαδίσει το κόμμα στη νέα εποχή αναζητώντας το σωστό αντιπολιτευτικό του βήμα.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι φανερό ότι δεν θέλει να ανοίξει – για την ώρα – διεξοδικά η συζήτηση για τα αίτια της ήττας τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η αυτοκριτική που έχει γίνει από τον ίδιο ήταν τουλάχιστον επιδερμική αποφεύγοντας να «αγγίξει» θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εσωτερικές συγκρούσεις στο κόμμα.
Διαφωνίες και γκρίνιες
Νέα μηνύματα με σαφέστατες αιχμές στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να γίνει η διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ενώ ένα από τα πιο γνωστά μέλη της ομάδας των 53+ έστειλε τις δικές του προειδοποιητικές «βολές» κάνοντας λόγο για «λογικές κλειστών γραφείων».
«Αυτό που μας ενδιαφέρει μέσα από την μαζικοποίηση είναι να αναδείξουμε και ένα νέο μοντέλο σχέσης με την πολιτική» σημείωσε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι «ο πολίτης δεν μπορεί να έχει μια σχέση απλώς οπαδού ή ψηφοφόρου» και ότι δεν φτάνει να ονομαστούν μέλη οι ψηφοφόροι.
«Εμείς θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι θα συνδιαμορφώνουν, θα συμμετέχουν. Αυτή είναι η έγνοια της Αριστεράς. Ένα άλλο μοντέλο δημοκρατικής συλλογικότητας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
«Όχι στις λογικές των κλειστών γραφείων»
Ο Πάνος Λάμπρου από την πλευρά του ήταν αρκετά πιο επιθετικός καθώς με άρθρο του αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα. Χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις καθώς υποστήριξε – μεταξύ άλλων – ότι πρέπει μπει φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικής πολιτικής ενώ κάλεσε τους «συντρόφους» του να αλλάξουν τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουν τη συλλογική λειτουργία.
Στην μετεκλογική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι υπήρξε εντολή… να αλλάξουμε, ανέφερε ο κ. Λάμπρου σημειώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο και για το σύνθημα πίσω από το προεδρείο. “Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε”.
«Να αλλάξουμε, λοιπόν. Αλλά όταν αλλάζεις πρέπει να πεις τι θέλεις να γίνεις. Πράγματι, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού, προσωπικής πολιτικής, φαινόμενα που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές -που δυστυχώς υπήρξαν- κλειστών γραφείων, έπαρσης, ενίοτε αλαζονείας. Ναι, αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε» είπε στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Να κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό, τις κραυγές, τον δήθεν πολιτικό τσαμπουκά ορισμένων, πρόσθεσε, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμίαν σχέση με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. «Να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, το ρόλο των μελών. Να αλλάξουμε μια νοοτροπία, που λέει ότι μόνοι μας μπορούμε, τις κλειστές συνεδριάσεις, τα φοβικά σύνδρομα».
Κριτική για τα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές
Ένα εσωκομματικό σημείωμα που κυκλοφόρησε σχετικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ενδεικτικό για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατώτερα από εκείνα των ευρωεκλογών.
«Επιγραμματικά ως συμπέρασμα, στους δήμους είμαστε τρίτη δύναμη. Οι συνδυασμοί που είχαν αυτόνομο χαρακτήρα, πήγαν χειρότερα από εκείνους που είχαν ευρύτερο συμμαχικό πρόσημο.
Όμως ούτε οι τελευταίοι, με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε, ανταποκρίθηκαν στους στόχους που είχαμε θέσει, δηλαδή να καταλάβουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ηγεμονική πολιτική θέση στις τοπικές κοινωνίες».
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι υπάρχει λοιπόν μια πλήρης επικράτηση δεξιών δημάρχων (πάνω από 200) και συνδυασμών της Ν.Δ. αν και οι περισσότεροι – όπως τονίζεται – συμμετείχαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.
Τονίζουν δε ότι ήταν αξιοσημείωτη η αντοχή του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που ιδιαίτερα στην εκτός Αττική χώρας είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα να είναι η δεύτερη Αυτοδιοικητική δύναμη.
«Αυτό εξηγεί και τα καλά ποσοστά στις βουλευτικές εκλογές σε αυτές τις περιοχές. Αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να αναλυθούν εκτενέστερα και κατά περίπτωση» αναφέρεται στο εσωκομματικό σημείωμα από το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που «βράζουν» για τους χειρισμούς και τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις που δόθηκαν προεκλογικά, όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εθνικές.
Επαφή με τη βάση του κόμματος
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας με πιο σημαντική αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θέλει να δείξει ότι η αντιπολίτευση που θα κάνει δεν θα είναι μόνο στη Βουλή αλλά και στους δρόμους, σε μία προσπάθεια να ξαναβρεθεί κοντά στα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και να «αναθερμάνει» του δεσμούς του με τη βάση του κόμματος.