Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα αναφορικά με την κακή κατάσταση της υγείας των ωκεανών και των παγωμένων ζωνών υιοθετήθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) έπειτα από μια λευκή νύκτα με συζητήσεις που επιβραδύνθηκαν από τις σαουδαραβικές αντιρρήσεις.
Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) επιβεβαίωσε στο Twitter την υιοθέτηση του κειμένου.
The #IPCC plenary in Monaco concludes today with the approval of the Special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate! ? Stay tuned for the #SROCC press release at 11am CEST tomorrow ? ?️ #ClimateChange #GlobalGoals pic.twitter.com/uT0vf1VAFc
— IPCC (@IPCC_CH) September 24, 2019
«Μια πολύ ευχάριστη στιγμή (…) έπειτα από 2 χρόνια εργασιών και μια τελευταία συνεδρίαση 27 ωρών», έγραψε επίσης στο Twitter ο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Gaveled! The @IPCC_CH Special Report on the #Ocean and #Cryosphere #SROCC is approved! A delightful moment at this early morning hour, after 2 years of work and a session of more than 27 h.
Watch out the lift of the embargo on 25 Sep. at 11:00 CEST. pic.twitter.com/cogeeS81F1
— Jean-Pierre Gattuso (@jpGattuso) September 24, 2019
Οι επιστήμονες και οι διπλωμάτες των 195 χωρών μελών της IPCC συνεδρίαζαν από την Παρασκευή στο Μονακό. Όμως, οι συνομιλίες, που επρόκειτο να τερματισθούν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, διήρκεσαν όλη τη νύκτα και συνεχίσθηκαν μέχρι σήμερα λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).
Ενστάσεις από Σαουδική Αραβία
Η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν στη Σαουδική Αραβία, πρώτη εξαγωγό πετρελαίου παγκοσμίως.
Οι Σαουδάραβες ήθελαν να απαλειφθούν οι αναφορές στην ειδική έκθεση της IPCC του Οκτωβρίου 2018 που έδειχνε τις μεγάλες διαφορές στις επιπτώσεις ανάμεσα σ’ έναν κόσμο με +1,5 βαθμό Κελσίου και έναν κόσμο με +2 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 50% μέχρι το 2030, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να παραμείνει κάτω από τον +1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που συνήφθη το 2015.
Όμως, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω έκθεση υιοθετήθηκε με συναίνεση, ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, δεν δέχονται τα συμπεράσματά της.
«Οι Σαουδάραβες θέλουν να δυσφημήσουν την επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση. Αυτό είναι κάτι ποταπό (…) Θα έλεγε κανείς πως δεν ήρθαν σ’ αυτή τη σύνοδο παρά μόνο για να εμποδίσουν οποιαδήποτε αναφορά στην έκθεση του 1,5 βαθμού Κελσίου ή της μείωσης των εκπομπών CO2», δήλωσε ένας συμμετέχων που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Τελικά, έπειτα από ώρες συζητήσεων, οι αντιπροσωπείες δέχθηκαν να αποσυρθεί η πιο ισχυρή αναφορά στην έκθεση αυτή και σε άλλες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Παρόλα αυτά, «η επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση υπάρχει μέσα σ’ αυτή», επέμεινε ένας άλλος συμμετέχων.
Το περιεχόμενο της έκθεσης που υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο το πρωί.
Η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου, το οποίο θα προσφέρει νέες αποδείξεις για τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και την ανθρωπότητα, έρχεται δύο ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η σύνοδος αυτή και οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των υπερασπιστών του κλίματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ