Η σύμβαση για την κατασκευή δέκα νέων αντιπλημμυρικών έργων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο, υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η σύμβαση προβλέπει την συγχρηματοδότηση των νέων αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία αποτελούν μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, που θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης τετραετίας και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την αντιπλημμυρική προστασία για 500.000 κατοίκους.
Τη δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ, διάρκειας 25 ετών και ύψους 150 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell, ενώ το σύνολο του έργου ανέρχεται στα 355 εκατ. ευρώ.
? Η Πρόληψη πρώτη προτεραιότητα για την Πολιτική Προστασία
✔️Δέκα νέα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινάνε για τη θωράκιση της χώρας
Δείτε περισσότερα εδώ ℹ️ https://t.co/XxLlkMitKp pic.twitter.com/rqZxqtwpgS
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) September 27, 2019
Όπως επισημαίνεται από την ΓΓΠΠ, η συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει χορηγηθεί ποτέ για αντιπλημμυρικά έργα.
Τονίζεται επίσης ότι το νέο πρόγραμμα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς η χώρα έχει υποστεί τραγικές απώλειες ζωών και οικονομικές καταστροφές από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, ενώ αναμένεται ότι η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, από το έτος 2000, οι πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν πλήξει άμεσα πάνω από 16.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει οικονομική ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ.
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων θα έχει το υπουργείο Υποδομών, ενώ εκτός της ΕΤΕπ, χρηματοδότηση έχει διασφαλιστεί και μέσω των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τα 10 έργα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο
Τα έργα που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι επτά στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα πρόκειται για:
- Διευθέτηση ρέματος Ερασίνου, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.
- Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.
- Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.
Χαιρετίζοντας την υπογραφή της σύμβασης ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι «εντάσσεται πλήρως στο νέο δόγμα Πολιτικής Προστασίας που θέτει ως πρώτη προτεραιότητά μας την Πρόληψη, ως το πλέον απαραίτητο βήμα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».