Μετακίνηση 350 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η επιχείρηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του νησιού.
Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», με το οποίο αναχώρησαν για Πειραιά.
Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων.
Αλλοι 247 πρόσφυγες το προσεχές διάστημα
Σημειώνεται πως ήδη 108 αλλοδαποί αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη από το νησί. Παράλληλα, 247 έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.
Συνολικά, στον καταυλισμό της Μόριας σήμερα ζουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης ζουν περί τους 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύσκεψη για την αποσυμφόρηση των νησιών
Το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη συμμετοχή 13 Περιφερειαρχών.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ισοκατανομή 1500 προσφύγων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Επίσης, συζητήθηκε η πιθανότητα εκμετάλλευσης ξενοδοχειακών μονάδων που θα αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό και όχι η κατασκευή νέων δομών.
Η απόφαση των Περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας ήταν ομόφωνη, θέτοντας, ωστόσο, όρους και προϋποθέσεις.
Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη
Από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και είπε ότι οι χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να σηκώνουν μόνες το βάρος.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της την πίεση και φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Μίλησε, δε, για ευρωπαϊκό ζήτημα και τόνισε ότι η πλειονότητα των προσφύγων δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να συμμετέχει στη συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις στο προσφυγικό.
Κάλεσε επιπλέον την Τουρκία να πράξει περισσότερα για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ζήτησε να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία και να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο.