«Μη μου μιλάτε για καριέρα, δεν αντιμετώπισα ποτέ αυτό που κάνω ως καριέρα» είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Κώστας Γαβράς στην συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα», με αφορμή την αυριανή της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 25ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας (Μέγαρο Μουσικής μόνον με προσκλήσεις).
Για τον διεθνή σκηνοθέτη είναι «το πάθος της στιγμής» που τον ωθεί να γυρίσει μια ταινία. «Είναι μια μεγάλη ελευθερία και όσο μπορώ την βαστάω».
Από το πάνελ των ομιλητών δεν έλειψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του κόμματος ΜΕΡΑ 25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του συγγραφέα και μόνον».
Φυσικό καθότι στο δικό του βιβλίο, το μπεστ σέλερ στο εξωτερικό «Ανίκητοι ηττημένοι», είναι βασισμένο το σενάριο της ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα».
Λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε μια σχετική ένταση στην αίθουσα εφόσον αυτό το βιβλίο είναι «η άποψη του ενός» όπως ακούστηκε. Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία από τον οίκο Penguin αφού πρώτα είχε περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο της νομικής υπηρεσίας του εκδοτικού οίκου για το ενδεχόμενο μηνύσεων λόγω της αναφοράς του κ. Βαρουφάκη σε πρόσωπα όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιουρέν Ντάισενμπλουμ. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς τελικά δεν προέβη σε μήνυση εναντίον του κ. Βαρουφάκη.
Παρόντες στην συνέντευξη που συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας ήταν επίσης οι ηθοποιοί Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης που υποδύονται αντιστοίχως τους Γιάνη Βαρουφάκη και Αλέξη Τσίπρα και η παραγωγός της ταινίας, Μισέλ Ρέι Γαβρά, σύζυγος του σκηνοθέτη.
Η κυρία Γαβρά διευκρίνισε ότι η παραγωγή της ταινίας ήταν διεθνής με χρήματα και από την Γερμανία και όχι μόνον από την Ελλάδα.
Ο Κ. Γαβράς αποφάσισε να ασχοληθεί κινηματογραφικά με την Ελλάδα της κρίσης το 2008.
Ένα χρόνο πριν, το 2007, σε αντίθεση με τα όσα ως τότε πίστευε, πληροφορήθηκε ότι «η Ελλάδα οδηγείται προς την καταστροφή. «Δεν το πίστεψα αλλά όταν είδα τι άρχισε να γίνεται το ’08 πείστηκα.»
Αρχισε να διαβάζει τα πάντα που γράφονταν στον Τύπο, τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό σε μια προσπάθειά του «να βρω ένα σχήμα ιστορίας, την αρχιτεκτονικής της ταινίας». Δεν την έβρισκε.
Ως την στιγμή που συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έγραφε ένα βιβλίο, αυτό που τελικά μεταφέρθηκε από τον σκηνοθέτη στο σελιλόιντ.
«Εκείνο που με άγγιξε βαθιά ήταν το πρόβλημα που ζούσε ένα μέρος του ελληνικού λαού, όχι όλος ο λαός, ένα μέρος του, εκείνο το οποίο υποφέρει περισσότερο από το δράμα της πατρίδας του. Όπως εγώ».
Ο σκηνοθέτης των επιτυχιών «Ζ», «Ο αγνοούμενος», «Μουσικό κουτί» κ.ά. δεν θεωρεί ότι χρειάζεται απόσταση για να αφηγηθεί κάποιος ένα ιστορικό θέμα στον κινηματογράφο. «Το “Ζ” γυρίστηκε πέντε χρόνια μετά την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, άρα πολύ κοντά στα γεγονότα. Το “Ενήλικοι στην αίθουσα” γυρίστηκε ακόμα πιο σύντομα από τα γεγονότα του 2015.»
Σε αυτό το σημείο ο σκηνοθέτης τόνισε την σημασία του κινηματογράφου ως μέσου εκπαίδευσης για τους θεατές, κυρίως τους νέους, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά από το να έχουν περάσει πολλά χρόνια.
«Φυσικά η ευθύνη αυτού που κάνει την ταινία είναι τεράστια γιατί οι συνθήκες αλλάζουν. Όμως είμαι έτοιμος να το αντιμετωπίσω.»
Η ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε διανομή Odeon.