Στη διασταύρωση των δεδομένων των ακινήτων, τα ρολόγια της ΔΕΗ προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο να εντοπιστούν εισοδήματα που διαφεύγουν της φορολογίας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα διαμερίσματα και γενικά οι κατοικίες που δηλώνονται ως «κλειστά» στην εφορία.
Οι ελεγκτικές αρχές θα διαπιστώσουν εάν πράγματι είναι κλειστά ή οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται με διάφορες μεθόδους, αλλά δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν.
Διασταυρώσεις εφορίας με μετρητές της ΔΕΗ
Η αποτελεσματικότερη μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διασταύρωση των ενδείξεων των μετρητών της ΔΕΗ.
Ήδη, η Εφορία για κάθε ακίνητο διαθέτει τον αριθμό του μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, τις ενδείξεις του οποίου θα διασταυρώσει.
Έτσι θα διαπιστώσει εάν το σπίτι κατοικείται, ενώ δηλώνεται ως «κλειστό».
ΔΕΗ: Πρόστιμα από την εφορία
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος θα καλείται για εξηγήσεις ο ιδιοκτήτης και για τα περαιτέρω, που προβλέπουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν, όπως αναφέρει το sofokleousin ότι με το «μπουμ» που έχει προκαλέσει στην αγορά των ακινήτων η φρενίτιδα του Airbnb και την αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση ακινήτων, είναι αδύνατο λογικά, να υπάρχουν ακίνητα, που δεν τα εκμεταλλεύονται οι ιδιοκτήτες τους.
Οι υποψίες που έχουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ εστιάζονται στο ότι αρκετοί κάτοχοι ακινήτων, τα ενοικιάζουν κρυφά από την εφορία με κανονικές μισθώσεις, αλλά χωρίς να έχουν δηλώσει το μισθωτήριο στην εφορία και φυσικά δεν δηλώνουν τα ενοίκια που εισπράττουν.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις
Οι πρόσφατες διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ ήδη εντόπισαν περίπου 20.000 ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις στους οποίους επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα, αλλά εκτιμάται ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις των «κρυφών» ενοικιάσεων.
Άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων μισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους, αλλά εκτός των επίσημων πλατφορμών. Αναζητούν πελάτες μέσω του facebook ή μέσω αγγελιών σε ελληνικά ή ξένα forum ή μέσα, ρισκάροντας ότι δεν θα εντοπιστούν από την εφορία, ενώ το ακίνητο το δηλώνουν ως «κλειστό».
Τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς, για τις ακόλουθες παραβάσεις προβλέπονται συγκεκριμένα:
- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους «Διαχειριστές».
Από τη διαπίστωση της παράβασης ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμερο εντός του οποίου θα έπρεπε να συμμορφωθεί, το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο ήτοι 10.000 ευρώ (5.000Χ2=10.000 ευρώ).
Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000 Χ 4 = 20.000).
Επίσης, σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης «Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής» επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.