«Το μέλλον του Πειραιά είναι η θάλασσα». Με το βλέμμα σε αυτή τη βάση εγκαινιάστηκε σήμερα στον 5ο όροφο του κτιρίου της οδού Μαυρομιχάλη και Κάστορος 55, το πρώτο κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη: το Blue Lab.

Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία του δήμου Πειραιά που αποτελεί, ωστόσο, το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών με τη χρήση τεχνολογίας πρώτης γραμμής, πάντα με γνώμονα τη Γαλάζια Οικονομία.

Στο «γαλάζιο εργαστήριο» η νέα γενιά που θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να εξοικειωθεί και να εμπνευστεί από την πρόοδο της τεχνολογίας και τις νέες διεξόδους, όπως αυτές του 3D Printing και των μικροηλεκτρικών συστημάτων, προκειμένου να «γεννήσει» νέες ιδέες προς όφελος της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Και όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αλλού. Το Blue Lab του δήμου Πειραιά είναι πλέον γεγονός.

«Ο Πειραιάς κοιτάει τη θάλασσα»

«Ήμασταν από την αρχή προσανατολισμένοι ότι το λιμάνι του Πειραιά πρέπει να κοιτάει μπροστά. Από το 2014, όταν διεκδικήσαμε τον δήμο του Πειραιά ως «Πειραιάς Νικητής», είπαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από τη θάλασσα. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι εδώ, το αρμόδιο υπουργείο είναι εδώ, η φυσική έδρα των Ελλήνων εφοπλιστών του μεγαλύτερου παγκόσμιου στόλου είναι εδώ, τα στεριανά επαγγέλματα που βοηθούν την γαλάζια οικονομία είναι στον Πειραιά. Άρα το μέλλον της πόλης του Πειραιά «κοιτάει» προς τη θάλασσα», ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι «η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που έχει χαράξει πολιτική για τη γαλάζια οικονομία».
«Το Κέντρο που εγκαινιάζουμε σήμερα, ένα καινοτόμο κέντρο, το οποίο αποτελεί τομή. Δεν έχει δημιουργηθεί παρόμοιο κέντρο στη χώρα για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Σκοπός μας είναι να φέρουμε εδώ ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη γαλάζια οικονομία και καινοτομία, να φέρουμε φοιτητές, να μπορέσουν να εργαστούν και ενεργοποιηθούν μέσα από τις υποδομές και τις εργασίες που παρέχει το εργαστήριο», τόνισε ο κ. Μώραλης, ενώ υπογράμμισε ότι το Blue Lab του δήμου θα συνεργαστεί και με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.
«Αυτό που θέλουμε είναι να συνεργαστούμε όσοι περισσότεροι φορείς ασχολούνται με τη ναυτιλία για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν ανακαλύψαμε τη γαλάζια οικονομία ως δήμος, αλλά οφείλουμε ως δημοτική αρχή -πέρα από τα καθήκοντά μας που είναι η καθημερινότητα των δημοτών-  να είμαστε μέρος στη συζήτηση για τη Γαλάζια Οικονομία και τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Ο Πειραιάς είναι μέρος τους. Θέλουμε να διευρύνουμε τον ορίζοντα αυτόν της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί ο δήμος Πειραιά να μην παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Μόραλης  ο οποίος προανήγγειλε την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων στον δρόμο της πάγιας στρατηγικής του δημοτικής αρχής: Ότι ο Πειραιάς κοιτάζει τη θάλασσα.

«Τα κοιτάγαμε με δέος πέρυσι. Φέτος τα εγκαινιάζουμε»

Ο δήμαρχος Πειραιά, αναφέρθηκε σε επίσκεψή του στο Ισραήλ -πριν από έναν χρόνο- με επιπλέον 100 δημάρχους από όλον τον κόσμο. «Εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο μπροστά έχουν προχωρήσει σε σχέση με την καινοτομία. Αυτά που πέρυσι είδα και εντυπωσιάστηκα είναι αυτά που κάνει στον Πειραιά το Blue Lab. Όπως το 3D printing και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Το κοιτάγαμε με δέος και μετά από 1,5 χρόνο το εγκαινιάζουμε στον Πειραιά» σημείωσε ο κ. Μώραλης.

«Στην αιχμή της τεχνολογίας»

Τη χρηματοδότηση του Blue Lab θα αναλάβει για δύο χρόνια η Περιφέρεια Πειραιά.  «Αυτό το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, αλλά οι στόχοι μας έχουν και ως παράγοντα την ανάπτυξη. Και το σημείο που είναι το Κέντρο Καινοτομίας, στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνει το μέλλον το οποίο υπάρχει για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Νέες τεχνολογίες, τις οποίες θα μπορούν νεοφυείς επιχειρήσεις, φοιτητές, αλλά και σχολεία να έρθουν  να παρακολουθήσουν, με μηχανήματα τα οποία είναι στην αιχμή της τεχνολογίας», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου. Τόνισε δε ότι στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η στήριξη και τα επόμενα χρόνια μέσω νέων έργων τα οποία θα συνδέονται με το Κέντρο Καινοτομίας. «Θα είμαστε κοντά, θα παρακολουθούμε», ανέφερε η κ. Αντωνάκου.

«Μεγάλα πλεονεκτήματα»

Στα εγκαίνια του Blue Lab βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ανέφερε πως η δομή διαθέτει στη φαρέτρα της δύο μεγάλα όπλα:  Την προσαρμοστικότητα στη νέα ναυτιλιακή τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα της τεχνολογίας με τη γαλάζια επιχειρηματικότητα.

«Αυτό το οποίο υλοποιείται μας δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα. Εμείς θα ενημερώσουμε όλες τις επιχειρήσεις – μέλη μας,  να γνωρίζουν ακριβώς τί γίνεται εδώ, να αξιοποιήσουν αυτά που προσφέρονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε για στήριξη του Επιμελητηρίου στη νέα αυτή πρωτοβουλία, όποτε αυτή καταστεί απαραίτητη.

«Είναι μια πρόκληση»

Η δημιουργία του Blue Lab ξεκίνησε πριν από 2 μήνες από την εταιρεία Planet, η οποία είναι ανάδοχος του έργου μετά από διαγωνισμό. Ο πρόεδρος και διευθύνων της Planet Χρήστος Γιαννακόπουλος, εκτίμησε ότι το εγχείρημα είναι μια μεγάλη πρόκληση. «Συνειδητοποιούμε την ευθύνη μας, αλλά και τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής, των επιχειρήσεων και του κοινού. Θα προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε και να συμβάλουμε ώστε να υλοποιηθεί το πρώτο βήμα: Να λειτουργήσει αυτό το καινοτόμο και μοναδικό για το ελληνικό περιβάλλον κέντρο κέντρο. Θα είμαστε εδώ για δύο χρόνια», σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος. Όρισε δε ως στοίχημα την προώθηση της ιδέας του Blue Lab, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, αλλά και την εδραίωσή του στην πειραιωτική οικονομία, στην κοινωνία και πραγματικότητα.

«Πρόκειται για χώρο καινοτομίας και συνεργατικότητας», ανέφερε η Λέτα Ψάλτη, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Planet, τονίζοντας ότι «σκοπός είναι να εμπνεύσουμε καινούργιες ιδέες, καινούργια προϊόντα, να εμπνεύσουμε τους νέους να έρθουν στον χώρο του Blue Lab και να βοηθήσουμε τον Πειραιά να αποτελέσει στοιχείο αναφοράς πάνω στο κομμάτι του γαλάζιου επιχειρείν».

Από την ιδέα, στην επιχείρηση

Όπως εξήγησε η κ. Ψάλτη οι υπηρεσίες του Blue Lab θα αναπτύσσονται σε δύο άξονες.

-Ο πρώτος άξονας αφορά στην αξιοποίηση του τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος θα παρέχεται στους χρήστες μέσω σεμιναρίων τρισδιάστατου σχεδιασμού, τρισδιάστατης εκτύπωσης ή και αυτοματισμού αισθητήρων. Παράλληλα ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα είναι στη διάθεση εξοικειωμένων χρηστών, οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμάσουν κάποια ιδέα στους χώρους του Blue Lab, την οποία μετέπειτα θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε επιχειρηματικά project. Παράλληλα, οι πύλες του Blue Lab θα είναι ανοιχτές σε σχολικές, φοιτητικές και εκπαιδευτικές επισκέψεις, με στόχο η ξενάγηση στις νέες τεχνολογίες  που στεγάζονται στον χώρο, να ωθήσουν τους νέους και να τους εισάγουν στην έννοια της Γάλαζιας Ανάπτυξης. Πως μια ιδέα μπορεί να γίνει επιχειρηματική πρωτοβουλία.

– Στον δεύτερο άξονα το Blue Lab θα υποδεχθεί νέους (ομάδες φοιτητών, σπουδαστών ή και μεμονωμένα άτομα) στους οποίους θα παρέχεται επιχειρηματική συμβουλευτική προκειμένου να μετουσιώσουν τις «γαλάζιες ιδέες» τους σε μία επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Το Κέντρο θα έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους θα κάνουν τη σχετική αίτηση στο θα εξετάζει τις ανάγκες τους και θα παρέχεται σειρά εργαλείων (εκπαιδεύσεις σε επιχειρηματικά, οικονομικά και νομικά θέματα), αλλά και εξατομικευμένη υπηρεσία προκειμένου να καταφέρουν να στήσουν την ιδέα τους.

4 κύκλοι

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Blue Lab, έχουν οργανωθεί σε τέσσερις κύκλους. Ο πρώτος είναι ο προκατασκευαστικός και αφορά στη συλλογή και επιλογή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, ενώ στους επόμενους τρεις ξεκινά η συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του Blue Lab παρέχονται δωρεάν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προς αξιολόγηση, μετά από την ανακοίνωση της σχετικής πρόσκλησης, στο www.bluelab.gr.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε θεματικές της Γαλάζιας Οικονομίας όπως:

  • οι θαλάσσιες μεταφορές
  • ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα
  • παράκτιος τουρισμός και τουρισμός κρουαζιέρας
  • γαλάζια βιοτεχνολογία
  • αφαλάτωση
  • εξόρυξη αδρανών υλικών
  • αλιεία και υδατοκαλλιέργειες
  • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου