Μια νέα «μικρή ΔΕΛΤΑ» – με μείωση κατά 60% του προσωπικού της – που θα έχει περίπου 80-90 αστυνομικούς και θα είναι ενταγμένη στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής σχεδιάζει πλέον το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Και αυτό προκειμένου να λύσει τον δυσεπίλυτο γρίφο με την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ που κινδυνεύει να είναι η πρώτη πρωθυπουργική εξαγγελία που δεν θα υλοποιηθεί λόγω υπηρεσιακών δυσχερειών αλλά και αντιδράσεων αστυνομικών. Μάλιστα ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να επανεμφανιστεί στους δρόμους με το παλαιό προσωπικό της, αυτή η προσπάθεια φαίνεται ότι έχει αποτύχει.

Και έτσι υπάρχει προσκλητήριο – σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν αν υπάρχουν πρόθυμοι αστυνομικοί να τη στελεχώσουν. Ο κύριος ρόλος της θα είναι να λειτουργεί σαν αστυνομική «μονάδα συλλήψεων» σε περίπτωση επιθέσεων και επεισοδίων στην περιοχή των Εξαρχείων και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Σε επιθέσεις που δεν μπορούν να αποτρέψουν και ούτε να προχωρήσουν σε συλλήψεις τα δυσκίνητα ΜΑΤ με τις βαριές εξαρτύσεις, τις ασπίδες κ.λπ.

Από το 2009

Η Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης, γνωστή και ως ομάδα ΔΕΛΤΑ, δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2009 με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν περίπου 150 δίκυκλα για τον περιορισμό των επεισοδίων, τα οποία  παρουσίασαν έξαρση ύστερα από τη δολοφονία τον Δεκέμβριο του 2008 του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία η ΔΕΛΤΑ από το 2009 έως το 2015 που καταργήθηκε είχε προχωρήσει σε 2.365 προσαγωγές, σε 685 συλλήψεις κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και σε άλλες 319 συλλήψεις σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο μελανό σημείο για την ομάδα ήταν σειρά καταγγελιών για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς των μοτοσικλετιστών της, ενώ τουλάχιστον 50-60 από αυτούς βρέθηκαν κατηγορούμενοι για σχετικά αδικήματα.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησε βάσιμες πολλές από αυτές τις καταγγελίες και τις απέδωσε σε διοικητικά και λειτουργικά προβλήματά της. Οταν ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κατήργησε την εν λόγω ομάδα. Ωστόσο στις αρχές του 2016, λόγω της έξαρσης των επιδρομών στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε η εναλλακτική ομάδα «Ομικρον» με 65 εποχούμενους αστυνομικούς που στέκονταν δίπλα στα ΜΑΤ. Το εγχείρημα απέτυχε, με διαμαρτυρίες των αστυνομικών της «Ομικρον» ότι χωρίς αντιασφυξιογόνες μάσκες αδρανοποιούνταν και αυτοί από τα δακρυγόνα. Το φθινόπωρο του 2018 κατατέθηκε πρόταση από ομάδα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για δημιουργία μιας ομάδας 75-90 μοτοσικλετιστών που θα παρακολουθούν τις μοτοπορείες χούλιγκαν αλλά και θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις επεισοδίων και εκτός γηπέδων. Με βασική πρόταση οι μοτοσικλετιστες αυτοί να συμπληρώνουν τις 24 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που διαθέτουν τζιπ, παραμένουν σε καίρια σημεία της Αθήνας κ.λπ. Ωστόσο και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.

Τους τελευταίους μήνες λοιπόν το σχέδιο της Λεωφόρου Κατεχάκη ήταν να ενισχυθούν τα αποδυναμωμένα ΜΑΤ με επιπλέον προσωπικό και η ομάδα ΔΕΛΤΑ που θα ανασυστηνόταν να λειτουργεί ως συνοδός των διμοιριών, αποτελώντας ένα «σύστημα συλλήψεων». Ετσι λοιπόν άρχισαν να αναζητούνται οι παλαιοί αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ που είχαν διασκορπιστεί στη ΔΙΑΣ, στις ΟΠΚΕ, στα ΜΑΤ και σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής αλλά και της επαρχίας. Ωστόσο υπήρξε απροθυμία των παλαιών «Δελτάδων» να πλαισιώσουν τα ΜΑΤ, ενώ υπήρξαν και διαμαρτυρίες συνδικαλιστών ότι «επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα κακέκτυπο της «Ομικρον» του ΣΥΡΙΖΑ».

Λίστα

Μετά λοιπόν την αποτυχία της προσέγγισης στα παλαιά μέλη της ΔΕΛΤΑ και με τον κίνδυνο να μείνει κενό γράμμα η σχετική κυβερνητική εξαγγελία, συντάχθηκε έγγραφο στις 25 Σεπτεμβρίου, με τη μορφή του κατεπείγοντος, που στάλθηκε σε όλες τις υπηρεσίες.

Σε αυτό το έγγραφο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε μέχρι την περασμένη Δευτέρα να σταλεί λίστα με τους αστυνομικούς που θέλουν να πλαισιώσουν τη νέα ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης που θα ανήκει στην Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής όπου ανήκουν πλέον και οι ΟΠΚΕ. Ενα σχέδιο το οποίο έχει ομοιότητες με αυτό του φθινοπώρου του 2018 που δεν υλοποιήθηκε.

Το κύριο τωρινό σκεπτικό ήταν ότι η ομάδα ΟΠΚΕ με τα τζιπ και δύο μοτοσικλέτες της νέας αυτής αστυνομικής ομάδας (συνολικά 23-24 τέτοιου είδους μεικτά σχήματα) να αποτελούν την «ισχυρή αιχμή» της ΕΛ.ΑΣ., που θα φτάνουν αμέσως στον χώρο των επεισοδίων, θα προχωρούν σε συλλήψεις και θα συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας.