Οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα σοβαρά προβλήματα του ιδρύματος τα έλυσαν! Και όπως όφειλαν, έδωσαν ακριβείς και αναλυτικές εξηγήσεις, καθώς και περιγραφή όλων των κινήσεων με τις οποίες ξεκίνησαν τη νέα ακαδημαϊκή τους χρονιά.
«Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε ιδιαίτερα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η παρουσία ψύλλων στο νέο κτίριο του Χημείου του ΑΠΘ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές και υπογράφεται από τις πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος.
Οπως είναι σαφές από το κείμενο που ακολουθεί, οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου (δηλαδή ο πρύτανης και οι τρεις αντιπρυτάνεις του) αποφάσισαν να συναντηθούν και να αφιερώσουν τον χρόνο τους στο να συζητήσουν και να επιλύσουν το «πρόβλημα των ψύλλων». Στη συνέχεια, και αφού βεβαιώθηκαν ότι έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις (το θέμα άλλωστε απαιτεί τόσο ετοιμότητα όσο και οργανωμένη σκέψη), αφιέρωσαν λίγο ακόμη χρόνο για να δώσουν οδηγίες ώστε να γραφτεί μια αναλυτική ανακοίνωση που θα φωτίζει όλες τις σκιές που μπορεί να έπεσαν στο ίδρυμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα από πιθανώς κακοπροαίρετα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Καθώς λοιπόν το ΑΠΘ δεν αντιμετωπίζει άλλα σοβαρά θέματα αυτή την περίοδο (ναρκωτικά, μετεγγραφές από τα «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ, κρούσματα βίας κ.λπ.), δόθηκε η εικόνα της επαγρύπνησης που θα άρμοζε σε κάθε πανεπιστήμιο σοβαρής ευρωπαϊκής χώρας. Αλλωστε βγαίνουμε πια από την κρίση που μπορεί να δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας τα προηγούμενα χρόνια στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αλλά ψύλλους δεν θα αφήσει…
«Από την πρώτη στιγμή οι πρυτανικές Αρχές διερεύνησαν το θέμα και θα θέλαμε να γνωρίζετε τα ακόλουθα» αναφέρουν οι νέες πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος που ανέλαβαν με ζήλο τα καθήκοντά τους. Και μας ενημερώνουν ότι κατά την προσεκτική διερεύνηση του θέματος (επιπλέον εργατοώρες) προέκυψαν τα εξής: «Το πρόβλημα των ψύλλων παρουσιάστηκε στο ισόγειο του νέου κτιρίου του Χημείου, όπου, σε μια κλειδωμένη αποθήκη σε άγνωστο χρόνο, εισήλθε ή μεταφέρθηκε από υπαλλήλους μια γάτα με τα νεογέννητα γατάκια της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αναπτυχθούν ψύλλοι στις γάτες και τη φωλιά τους, που αρχικά δεν έγιναν αντιληπτοί, επειδή ο χώρος ήταν κλειδωμένος». Ενοχη, έτσι, για το όλο θέμα ήταν η γάτα με τα νεογέννητα γατάκια (συμπέρασμα που θα μπορούσε να σοκάρει, ειδικά τις οργανώσεις ζωόφιλων της συμπρωτεύουσας).
«Ομως», συνεχίζει η αναλυτική ανακοίνωση του ΑΠΘ, «όταν ο πληθυσμός τους αυξήθηκε, οι ψύλλοι μετακινήθηκαν εκτός του χώρου της κλειστής αποθήκης και ενόχλησαν με τα τσιμπήματά τους ορισμένους εργαζομένους στο κτίριο». Στο σημείο αυτό αναμείχθηκαν και τα κακόβουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ομως οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους για να αντιδρούν και να προφυλάσσουν το κύρος του Πανεπιστημίου από απειλές. Και αυτό έκαναν.
Ψεκασμός
«Αμεσα, όταν διαπιστώθηκε η όχληση, απομακρύνθηκαν οι γάτες και έγινε ψεκασμός του χώρου αλλά και όλου του κτιρίου από απεντομωτική εταιρεία που συνεργάζεται με το ΑΠΘ» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, από επιτόπιο έλεγχο που έγινε, παρουσία του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας, του προέδρου του Τμήματος Χημείας και άλλων καθηγητών και εργαζομένων, στον χώρο όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι ψύλλοι αλλά και σε άλλους χώρους του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον ψύλλοι».
Η παρουσία της αντιπροσωπείας της διοίκησης του ΑΠΘ πιθανότατα κρίθηκε σκόπιμη στο «φινάλε» της θλιβερής αυτής ιστορίας, ώστε να τρομοκρατηθούν ακόμη και οι τελευταίοι ψύλλοι που είναι πιθανόν να είχαν απομείνει στον χώρο.
«Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ελληνική κοινωνία ότι οι πρυτανικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή των χώρων εργασίας, διδασκαλίας και έρευνας του ΑΠΘ και συνεπώς δεν θα πρέπει να δημιουργείται καμία απολύτως ανησυχία» καταλήγει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Και είμαστε πλέον ήσυχοι…