Τα χαμηλότερα ποσοστά κατέγραψε η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αναφορικά με το θέμα παρουσίας των ατόμων που ανήκων στην LGBT κοινότητα ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των ατόμων που διαφωνούν όχι μόνο με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών αλλά και με την εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ τους σε δημόσιους χώρους.
Οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό μόλις 44%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 72%, στην τοποθέτηση ότι δεν εντοπίζεται κάτι «λάθος» στην σεξουαλική σχέση δύο ατόμων που έχουν το ίδιο φύλο.
Αρνητικοί οι Έλληνες στον γάμο ομόφυλων
Στα πλαίσια της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά δημοσιοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, οι Έλληνες δηλώνουν αρνητικοί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών σε ποσοστό 56%, υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 26%.
Στην συνέχεια ερωτήθηκαν αναφορικά με το πόσο άνετα ή άβολα νιώθουν όταν ζευγάρια, από διαφορετικούς συνδυασμούς ατόμων, κρατιούνται χέρι – χέρι ή όταν φιλιούνται σε δημόσιο χώρο.
Αναφορικά με τα ετερόφυλα ζευγάρια η άνεση «χτυπάει κόκκινο» σε ποσοστό 85% ενώ μόλις 6% νιώθει άβολα.
«Άβολη» για τους Έλληνες η εκδήλωση τρυφερότητας σε δημόσιο χώρο
Τα προηγούμενα ποσοστά σχεδόν αντιστρέφονται όταν πρόκειται για ένα ζευγάρι αντρών ή ένα ζευγάρι γυναικών στην ίδια θέση, με το ποσοστό που νιώθει άνετα να «κάνει βουτιά» στο 22% και με αυτούς που δηλώνουν ότι αισθάνονται εντελώς άβολα να αγγίζουν το 60%.
Οριακά βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα αναφορικά με τις γκέι γυναίκες, αφού με ένα δημόσιο φιλί μία βόλτα χέρι – χέρι, απολύτως άνετα νιώθει το 1/4 των Ελλήνων και εντελώς άβολα το 57%.
Ωστόσο, οι Έλληνες υποστηρίζουν σε ποσοστό 68%, πως τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα πρέπει να μοιράζονται ίσα δικαιώματα με τους ετερόφυλους, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.