«Περισσότερο ανήσυχος», δήλωσε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για το προσφυγικό, όπως τις παρουσίασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λέμε όχι στη δαιμονοποίηση των μεταναστών, ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.
«Κληρονομήσατε μια κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αποφεύγοντας να απαντήσετε στο ειδικό ερώτημα που έθεσα, ενισχύσατε τους φόβους μας, ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, ενισχυμένης μάλιστα προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και επανέφερε το ερώτημα εάν θα κλείσει η Μόρια και πώς θα αντιμετωπιστεί ο χειμώνας για τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.
«Όχι στον διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών»
Παρατήρησε, δε, ότι είναι κάθετη διαφωνία του ΜέΡΑ25 στην διαφοροποίηση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε σε αυτό κύριε Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «Για εμάς ένας κατατρεγμένος, μια οικογένεια που παραλίγο να πνιγεί και έχει αλιευθεί στα παράλια της Λέσβου ή της Σάμου, που έχει περάσει όλο αυτό με κίνδυνο της ζωής του, δεν το κάνει επειδή το επιλέγει. Το κάνει επειδή το παιδί του είτε πυροβολήθηκε είτε πεθαίνει της πείνας».
Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θεωρεί το Πακιστάν ασφαλή χώρα. «Η Συρία είπατε ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Οι Σύροι είναι οι εκλεκτοί πρόσφυγες. Ένας οικογενειάρχης, όμως, που βρίσκεται σε πεδίο μάχης, μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικού στρατού, στο Βόρειο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν, αυτός δεν είναι εκλεκτός πρόσφυγας;», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως συνιστά έγκλημα το γεγονός ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε σε Πακιστανούς ούτε το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, διότι θεωρήθηκε ότι προέρχονται από ασφαλή χώρα».
«Ποιοι είναι πρόσφυγες; Μόνο αυτοί που προέρχονται από καθεστώτα που η Δύση έχει ορίσει ως εχθρικά; Οι υπόλοιποι δεν είναι;», ρώτησε και αναφέρθηκε και στην πολιτική με τα κέντρα κλειστού τύπου.
«Βλέπουμε τις πρώτες σας κινήσεις να στερήσετε ΑΜΚΑ από αυτούς τους ανθρώπους. Πρόσφατα, ο κ. Μηταράκης εξέδωσε εγκύκλιο που ακόμα και τα ανήλικα παιδιά, τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, δεν θα έχουν ΑΜΚΑ. Βλέπουμε κλούβες. Ακούμε για κλειστά hot spots και σας ακούω να μιλάτε για την ενίσχυση της συμφωνίας με τον κ. Ερντογάν. Μα υπήρχε περίπτωση ο κ. Ερντογάν να μη χρησιμοποιήσει αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, μόνο και μόνο για να παίξει τα γεωπολιτικά του παιχνίδια; Πώς θα του επιβάλλετε εσείς ένα παιχνίδι το οποίο εκείνος σχεδίασε υπέρ του», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει γιατί «με την ενίσχυση του υποδείγματος της κανονικοποίησης των κακουχιών και του εγκλεισμού, της αυστηρότητας και καταστολής, είναι δεδομένη η αναποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος».
«Θυμηθείτε τί γράφει στο Άγαλμα της Ελευθερίας»
«Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη ή φράχτες, είτε είναι στη Μόρια είτε στον Έβρο είτε στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού, αυτό που κάνουμε είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες, στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών. Δημιουργούμε νέου είδους ανασφάλειες», επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επέμεινε ότι είναι λάθος ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών, γιατί δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα που έχει αποδήμους, οι οποίοι είναι οικονομικοί μετανάστες.
«Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Εμείς τους βλέπουμε ως ευκαιρία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλογιστεί τι γράφει στο Άγαλμα της Ελευθερίας: «Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα, τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας. Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους. Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στη χρυσή πύλη».
«Εάν εμείς αγκαλιάσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών και δεν τα κλείνουμε σε φράχτες και Μόριες, θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες, οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, τις επόμενες δεκαετίες», παρατήρησε ο κ. Βαρουφάκης.