Μια παραλλαγή της συφνέικης συνταγής για ρεβιθάδα φούρνου, που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν τα όσπρια, την οποία μπορείτε να φτιάξετε αν δεν διαθέτε γάστρα στο ταψάκι σας στην κουζίνα σας και θα απολαύσουν άπαντες.

Υλικά

500 γραμμάρια ρεβίθια

2 μέτρια κρεμμύδια

1 κουταλιά πελτέ ή 2 μικρές ντομάτες γινωμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 πρέζα ζάχαρη

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1-1½ ποτήρι του νερού ζωμό λαχανικών ή νερό

3-4 φύλλα δάφνης

1 κουτάκι γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο

πάπρικα καπνιστή

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε νερό για 8-9 ώρες. Μια ώρα πριν τα μαγειρέμα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια πετσέτα στεγνή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 140-150 βαθμούς C. Το καλύτερο σκεύος για τα ρεβίθια ειναι η πήλινη γάστρα, αλλά αν δεν υπάρχει θα χρησιμοποιήσουμε ταψί. Αφού πλύνουμε το σκεύος μας, τοποθετούμε μέσα τα ρεβίθια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Στον ζωμό λαχανικών διαλύουμε τη ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο φαγητό μας τα φύλλα δάφνης και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε τη γάστρα μας και βάζουμε στον φούρνο. Στον ξυλόφουρνο κανονικά κλείνουν το σκεύος με ζυμάρι και το ανοίγουν όταν το φαγητό ειναι έτοιμο, αλλά μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2-3 ώρες. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό μας το οποίο θα ελέγξουμε μετά το δίωρο, πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα και σερβίρουμε με ζυμωτό ψωμάκι (κατά προτίμηση) και κρασάκι.