Η μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα και μια από τις πιο σημαντικές χειμερινές αποικίες στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του προγράμματος Life GRECABAT.
Η ανακάλυψη καταγράφηκε στο μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών στα Καστριά Αχαΐας όπου φιλοξενούνται περισσότερες από 18.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) και εννέα επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους.
Το συγκεκριμένο εύρημα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της διεύθυνσης του σπηλαίου και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στα ευρήματα του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται ο εντοπισμός, κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, μίας από τις μεγαλύτερες γνωστές αναπαραγωγικές αποικίες πυρρονυχτερίδας (Myotis emarginatus, πάνω από χίλια άτομα) στην Ευρώπη και μίας πολύ μεγάλης φθινοπωρινής αποικίας, διαφόρων ειδών, στο σπηλαιοβάραθρο Λουτρακίου Πέλλας.
Οι παρεμβάσεις του LIFE GRECABAT θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές και θα συνδυασθούν με αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις και επισκέψεις στα σπήλαια Ζα (Νάξος), Λιμνών (Καστριά), Ψιμάκι και Τζανή (Χανιά), Ζεστά Νερά (Σέρρες), Πολύφημου (Μαρώνεια), καθώς και στο σπηλαιοβάραθρο Λουτρακίου (Πέλλα) και την καταβόθρα Αλιάρτου (Βοιωτία), στις αποστραγγιστικές σήραγγες Παναγοπούλας (Αχαΐα) και στα Ορυχεία Αγίας Βαρβάρας και Τσούτουρου (Σουφλί).
Από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος επισκέψεων – επιθεωρήσεων στις προαναφερόμενες τοποθεσίες, με τη συνδρομή σπηλαιολόγων και σχετικών επιστημόνων από τοπικές ομάδες και ερευνητικά ιδρύματα σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας του Υπουργείο Πολτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγιναν οπτικές παρατηρήσεις, καταμετρήσεις και ηχογραφήσεις υπερήχων για να προσδιοριστούν τα είδη των νυχτερίδων και πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ασπόνδυλων ενώ μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν λεπτομερώς οι πιέσεις και απειλές που δέχονται τα είδη και τα καταφύγιά τους.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι υψηλής αξίας, καθώς επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις αποικίες των νυχτερίδων και την πανίδα των σπηλαίων και επομένως να σχεδιάσουν στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις.