Σε κρεσέντο βρίσκονται οι προκλητικές δραστηριότητες από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, παρά το ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, από την Αθήνα και τις συντονισμένες κινήσεις Αθήνας, Λευκωσίας και ΕΕ.
Τη Δευτέρα, το Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση στην περιοχή «Μόρφου 1» που βρίσκεται εντός του περίφημου τεμαχίου 7. Μάλιστα, το τουρκικό γεωτρύπανο έφτασε ήδη από το πρωί του Σαββάτου στην θαλάσσια αυτή περιοχή, όπως επιβεβαίωσε τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Παράλληλα, το άλλο γεωτρύπανο, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και έχει σκάψει κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Μάλιστα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει νέο γεωτρύπανο.
Ερντογάν: Θα αγοράσουμε και τρίτο γεωτρύπανο
Και τρίτο γεωτρύπανο διαπραγματεύεται η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Φατίχ συνεχίζει τη γεώτρησή του στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Γιαβούζ έχει σταλεί στην περιοχή «Μόρφου 1» για να ξεκινήσει νέα γεώτρηση.
Σε ομιλία του στην 29η Σύνοδο Διαβούλευσης και Αξιολόγησης του κόμματος του στο Κιζίλτσαχαμάμ, ο Ερντογάν δήλωσε “συνεχίζουμε αδιάκοπα τις εργασίες γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο Φατίχ κατέβηκε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα. Πρέπει να κατέβει κι άλλο. Πρώτα ο Αλλάχ θα γίνει και αυτό”.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το “το Γιαβούζ το οποίο προσθέσαμε φέτος στον στόλο μας μετά που ολοκλήρωσε την αποστολή του στην Καρπασία, το στείλαμε στη γεώτρηση Μόρφου-1. Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε το 30% των ερευνών του ανοιχτά της Αττάλειας”.
Σύμφωνα με το philewnews, ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι έχουν πλέον δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα.
“Στο μεταξύ γίνονται διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη γεωτρύπανο, θα προστεθεί και αυτό, και με τρία γεωτρύπανα που θα είναι εξολοκλήρου δικά μας και επομένως δεν θα έχουμε πρόβλημα αναζητώντας γεωτρύπανα από τη διεθνή αγορά να νοικιάσουμε”, δήλωσε.
Έφτασε στο τεμάχιο 7 το Γιαβούζ και ξεκινά γεωτρήσεις από Δευτέρα
Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Ντονμέζ προχώρησε σε μία προκλητική ανάρτηση, αναφέροντας ότι το Γιαβούζ έφτασε στoν στόχο του «Μόρφου 1», ο οποίος βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7.
«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας … θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.
Yavuz Sondaj Gemimiz Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı.
Konum sabitleme çalışmalarına başlayan gemimiz, tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra en kısa sürede sondaja başlayacak inşallah. pic.twitter.com/w4XuYCT9AH
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) October 5, 2019
Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.
Ακιντζί: Δεν θα μείνουμε θεατές στις εργασίες ξένων εταιρειών στην Κύπρο
Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραμείνουν με τα χέρια δεμένα, σε θέση θεατή ενώπιον των εργασιών που διεξάγουν ξένες εταιρίες για λογαριασμό των Ελληνοκύπριων στη θάλασσα. Αυτό μεταξύ άλλων δήλωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή Κύπρου».
Ο κ. Ακιντζί διερωτάται αν τα εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τη λύση του Κυπριακού και προσθέτει ότι αυτό θα ήταν φυσικά το ιδανικό σενάριο.
Σημείωσε ότι «θα ήταν και πολύ καλό να σημειώσουμε πρόοδο σε τέτοιου είδους ζητήματα πριν επιλυθεί το Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιταχύνουμε την διαδικασία για τους όρους αναφοράς, την οποία αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ».
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξηγεί επίσης ότι υπάρχουν τρεις οδοί στο ζήτημα της ΑΟΖ: «Πρώτη, από ότι γνωρίζω το επεσήμανε κάποτε και ο κ. Ρολάνδης, το μορατόριουμ».
«Λύνουμε το Κυπριακό και μετά ψάχνουμε φυσικό αέριο. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Δεύτερη, αφού δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μορατόριουμ, τότε ας συνεργαστούμε. Εμείς έχουμε μια πρόταση. Υπάρχουν πτυχές, οι οποίες δεν σας αρέσουν; Προτείνετε τότε κάτι άλλο εσείς. Να υπάρξει διάλογος. Να συνεχίσουμε την εργασία πάνω από την πρόταση. Να βρούμε μια διέξοδο από κοινού. Τρίτη, αν δεν είναι και αυτό εφικτό, τότε θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές εργασίες».
Πρόκειται για αυτό που συμβαίνει τώρα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλη οδός. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί, στη δική της υφαλοκρηπίδα και σε περιοχές όπου έχει λάβει εξουσιοδότηση από τους Τ/κ. Δεν υπάρχει τέταρτη επιλογή», καταλήγει ο Τ/κ ηγέτης, στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στην «Κ» την Κυριακή.