Με τον πήχη της ανάπτυξης να μπαίνει μεταξύ 2,5% και 3% εν μέσω πληθώρας αβεβαιοτήτων στο διεθνές σκηνικό και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ με πολλά ερωτηματικά και ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών αλλά και νέες νάρκες μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.
Η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί «έχουμε σχεδόν δύο εβδομάδες για να γεφυρώσουμε το κενό», στα «ΝΕΑ», ήρθε να αναδείξει τις διαφορετικές εκτιμήσεις κυβέρνησης και θεσμών για το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος με το κενό να βαίνει μειούμενο σύμφωνα με πληροφορίες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1 δισ. ευρώ, αλλά να μην έχει κλείσει ακόμα.
Ηλεκτρονικές πληρωμές
Το οικονομικό επιτελείο έχει επιστρατεύσει συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης των εσόδων κυρίως στην κατεύθυνση διεύρυνσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε αντιμέτωπο με την κάθετη άρνηση των θεσμών στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης μιας ακόμα περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Ετσι, το «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών επιδιώκεται με περικοπές στις δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ μέσω της καθιέρωσης νέων ανώτατων ορίων, με επέκταση των spending reviews σε έσοδα και δαπάνες των φορέων γενικής κυβέρνησης και μέτρα τα οποία στόχο θα έχουν να βάλουν τους φορολογουμένους στο παιχνίδι πάταξης της φοροδιαφυγής για αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Πέραν των σχεδιασμών αύξησης των εσόδων μέσω διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τον προϋπολογισμό Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεσή του το 2020 χωρίς την επανάληψη του φαινομένου των πολλών τελευταίων ετών, όπου σχεδόν το μισό ΠΔΕ υλοποιούνταν τον Δεκέμβριο και «ό,τι περίσσευε κοβόταν» προκειμένου να προκύψουν υπερπλεονάσματα. Στην πλήρη εκτέλεση του ΠΔΕ ποντάρει πολλά η κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ανάπτυξη
Φέτος, οι θεσμοί κατά πληροφορίες εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ενώ αναλύσεις τις οποίες έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από εγχώριους φορείς ανάλυσης θέτουν τον πήχη ακόμα και στο 1,65%. Για το 2020, το σενάριο βάσης πάνω στο οποίο εργάζονταν κυβέρνηση και θεσμοί ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% με το μέγεθος αυτό να διευρύνεται περαιτέρω κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς εξαιτίας των φορολογικών ελαφρύνσεων τις οποίες έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό.
Η κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή έρχεται να απαντήσει στη σχετική συνταγματική προθεσμία, δεν δίνει όμως οριστικές απαντήσεις. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποστείλει στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου το προσχέδιο με τις τελικές εκτιμήσεις επί των κρίσιμων μεγεθών. Το προσχέδιο της 15ης Οκτωβρίου δεν αποκλείεται να είναι διαφορετικό από αυτό της ερχόμενης Δευτέρας.