Φορολογικές ελαφρύνσεις και νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ ενσωματώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 με την κυβέρνηση να θέτει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% τηρώντας τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέποντας ότι στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται οριακά υψηλότερα στο 3,56% του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 βασίζεται και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 2% φέτος και κατά 1,8% το 2020, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 15,6% τον επόμενο χρόνο και σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% (από 0,6% φέτος).
Επίσης, ο προϋπολογισμός προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια.
Οι φοροελαφρύνσεις
Προβλέπει πέρα από το πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας και μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) αλλά και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη.
Δείτε εδώ το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2020
Στο προσχέδιο ενσωματώνονται προβλέψεις αύξησης των εσόδων από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από την επέκταση και τις αλλαγές του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων αλλά και από παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δαπανών.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι εξής φοροελαφρύνσεις :
- μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%
- μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%
- πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων
- μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης από την 1-7-2020
- καθιέρωση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων με παραστατικά
- θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές
Την ίδια στιγμή οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο πεδίο της φορολογίας περιλαμβάνουν:
- Την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες καθώς και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού. Από αυτές τις παρεμβάσεις προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός σχεδίου που είναι οικιστικά και τουριστικά ανεπτυγμένες
- Την αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%.
«Η πρόβλεψη αυτή είναι συντηρητική και θα αναθεωρηθεί μόλις υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019, στη διάρκεια του οποίου έχει ήδη υπάρξει πολύ σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως μετράται από τους αντίστοιχους δείκτες» επισημαίνεται.
Προβλέπει και συνολικό πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ κατά ESA 2010 (σ.σ. με δαπάνες για τόκους). Αναφέρεται ότι προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, «με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια».
Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός : Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει
Αναφέρεται επίσης για τα μέτρα στήριξης ότι δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο «για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια.
Ενός κύκλου που θα χαρακτηρίζεται από επιταχυνόμενη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, με ταυτόχρονη τήρηση των εκάστοτε τιθέμενων δημοσιονομικών στόχων. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με τη φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».