Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την βορειοανατολική Συρία ανοίγει το δρόμο για τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων στην περιοχή. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας ζώνης ασφαλείας που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο εδαφικής συνέχειας ανάμεσα στις ζώνες που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -δηλαδή κυρίως οι δυνάμεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία- και τις περιοχές της Τουρκίας που έχουν κουρδική πλειοψηφία.
Όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία Αλί Ερτάν Τόπρακ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:
«[…] Από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών γνωρίζουμε ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταργήσει τη δημοκρατία και είναι συνυπεύθυνη για τους πολέμους στην περιοχή. Ο Ερντογάν στήριξε τις περισσότερες ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες, οικονομικά αλλά και με όπλα, και συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή. Γι΄ αυτό άλλωστε έχει εγκαταλείψει προ πολλού τον ρόλο του συμμάχου της Δύσης και έχει φαντασιώσεις περί τουρκικής υπερδύναμης. Ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τα εδάφη του διότι έχει προβλήματα στο εσωτερικό. Θέλει να διατηρήσει την εξουσία του. Γι΄ αυτό και προσπαθεί τώρα με τον πόλεμο να κερδίσει τη στήριξη εκείνων που έχασε τα τελευταία χρόνια».
Πώς σχολιάζει ο ίδιος την απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τους συμμάχους -στον πόλεμο κατά του ISIS- Κούρδους της βόρειας Συρίας; «Υπάρχουν αντιφατικά μηνύματα από την Ουάσιγκτον. Χθες και μετά τις πιέσεις από Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνους εξαπέλυσε και πάλι απειλές κατά της Τουρκίας μέσω twitter, λέγοντας ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν η Τουρκία κάνει κάτι που ο ίδιος θεωρεί ταμπού. Συνεχίζω να ελπίζω ότι Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι θα τερματίσουν τα σχέδια αποχώρησης του Τραμπ».
«Απαράδεκτη η σιωπή των Ευρωπαίων»
Ποια είναι όμως τα κίνητρα του Τραμπ γι΄ αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή πλεύσης; «Ο Τραμπ ενεργεί με εσωπολιτικά κίνητρα διότι σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, διότι υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του να φέρει πίσω τους αμερικανούς στρατιώτες. Η εξωτερική πολιτική δεν τον ενδιαφέρει. Πρόκειται όμως για μέγα λάθος. Εν τέλει ο λογαριασμός ενδέχεται να είναι αργότερα πολύ μεγαλύτερος για τους Αμερικανούς. Διότι την ώρα που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος αναβίωσης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους το οποίο δεν δρα μόνον στη Μέση Ανατολή, αλλά αντιθέτως έχει απειλήσει και τη Δύση. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ευρωπαϊκές πόλεις από τρομοκρατικά χτυπήματα. Στην Ευρώπη κινδυνεύουμε λοιπόν άμεσα και υπό αυτή την έννοια η σιωπή των Ευρωπαίων είναι απαράδεκτη».
Ο επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία Αλί Ερτάν Τόπρακ εκτιμά την ίδια ώρα ότι ενδεχόμενη εισβολή θα φέρει την Ευρώπη αντιμέτωπη και με νέα μαζικά κύματα προσφύγων:
«[…] Η Τουρκία συνεχίζει να έχει υπερβολικά πολλούς πρόσφυγες, αλλά για τα κύματα αυτά η Τουρκία είναι συνυπεύθυνη. Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται θα φέρει και νέες ροές. Δημιουργούμε νέα αίτια φυγής αντί να τα καταπολεμούμε […]».