Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανοίγει το πρωί της Παρασκευής ο κύκλος των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει έως το τέλος του μήνα.
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, θα ακολουθήσουν η Φώφη Γεννηματά (12.15), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (16.00), ο Κυριάκος Βελόπουλος (16.45) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (17.30).
«Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ωστόσο πιθανότατα στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν κρίσιμα θεσμικά ζητήματα (εκλογικός νόμος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κλπ) και ενδεχομένως το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού.
Οσα τελικώς συζητηθούν πίσω από την κλειστή πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, ιδίως εφόσον η ατζέντα επεκταθεί πέραν της επιστολικής ψήφου σε επόμενους κομβικούς σταθμούς (όπως αναμένεται να γίνει), θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.
Μέχρι στιγμής τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κρατούν κοινή στάση αν και δεν έχουν ανοίξει όλοι τα «χαρτιά» τους.
Η επίτευξη των 200 ψήφων για να περάσει ο νόμος είναι προς το παρόν αμφίβολη, καθώς οι 101 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κάθε σχεδιασμό.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι «κοντά» στην πρόταση της ΝΔ για το θέμα και επίσης βλέπουν περιθώρια συναίνεσης με την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Από την πλευρά του ο Περισσός υπενθυμίζει την τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα από τη ΔΕΘ μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό», αλλά με «αυτοπρόσωπη ψήφο» και όχι επιστολική «που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν καν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου έχει δυναμιτίσει το κλίμα, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου».
Η Κουμουνδούρου μάλιστα κάλεσε τον κ. «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια» και υποστηρίζει πως «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».
Ανοιχτό σε αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δηλώνει το Κίνημα Αλλαγής
Ο υπουργός Εσωτερικών με δηλώσεις του (Σκάι) διευκρίνισε ότι οι Ελληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000, ενώ διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.