Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/10) ο υπεύθυνος τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος με φόντο της αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
Συζητώντας με τους Δημήτρη Μανιάτη και τον Παναγιώτη Σωτήρη, ο κ. Παπαναστασάτος με φόντο την κόντρα για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να διευθετήσει το «επείγον ζήτημα» της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασάτος: «Θεωρώ απαράδεκτο ένα θέμα που αφορά τον τρόπο λειτουργίας, ενός οργανισμού που λειτουργεί εδώ και 37 χρόνια, να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις χρεωστικών που προέκυψαν μετά το »κανόνι» της Thomas Cook. Γνωρίζετε ότι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αφορούν κάτι το οποίο είναι αναγκαίο και επείγον.
Πηγή: onetv.gr
Οι αλλαγές σε έναν οργανισμό όπως ο ΚΕΘΕΑ, ακόμα κι αν αποτελούν στρατηγικό στόχο μίας κυβερνητικής πολιτικής, θα πρέπει να περνούν μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης και ωρίμανσης.
Αυτού του τύπου η απόφαση μας εκπλήσσει, όχι μόνο επειδή είναι ατυχής και δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα οπισθοχώρησης στον τρόπο που λειτουργεί ο ΚΕΘΕΑ, αλλά και επειδή ο τρόπος με τον οποίο επιλέχθηκε να εφαρμοστεί δείχνει μια ασέβεια σε ένα οργανισμό που έχει κάνει τα μέγιστα και κάνει την Ελλάδα περήφανη και όχι το αντίστροφο».
Ο κ. Παπαναστασάτος τόνισε ακόμα στο τραπέζι του One Talk, πως αλλάζοντας τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ αλλάζει ο πυρήνας του ίδιου του οργανισμού: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα ο ΚΕΘΕΑ, συνδέεται άμεσα με τoν τρόπο που εξυπηρετούμενοι, οι συγγενείς των εξυπυρετούμενων και οι εργαζόμενοι, εμπλέκονται στις διαδικασίες και την ανάδειξη της ηγεσίας του ΚΕΘΕΑ.
Ο τρόπος που επιχειρείται από την κυβέρνηση με τον διορισμό μίας νέας διοίκησης, αλλάζει στην πραγματικότητα τη φυσιογνωμία του ΚΕΘΕΑ. Αποξενώνει τον μηχανισμό διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, μετατρέποντας τον σε έναν εξαιρετικά γραφειοκρατικό μηχανισμό, απέναντι σε μια λειτουργία που θα εποπτεύεται-ελέγχεται από ένα διοικητικό συμβούλιο. Είναι προφανής η αστοχία της κυβέρνησης, όπως και η βιασύνη με την οποία δημιουργήθηκε αυτή η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου. Ουσιαστικά πρόκειται για παρέμβαση και κατάργηση της ίδιας της λειτουργικής δομής, αντίληψης και φυσιογνωμίας του ΚΕΘΕΑ», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Παπαναστασάτος.