Λίγο μετά τα 30 τους χρόνια αποφασίζουν να αφήσουν το πατρικό τους οι Έλληνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, με τις Ελληνίδες να αποχαιρετούν την οικογενειακή στέγη σε μικρότερη ηλικία, περίπου στα 28 τους χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ευρωπαίοι νέοι εγκαταλείπουν κατά μέσο όρο το πατρικό τους στην ηλικία των 26 ετών, με τα κράτη-μέλη να καταγράφουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Σε ποια ηλικία φεύγουν από το σπίτι
Για παράδειγμα, στη Σουηδία αποχαιρετούν τη «οικογενειακή φωλιά» σε ηλικίας μόλις 18,5 ετών, στο Λουξεμβούργο στα 20 τους, ενώ σε Δανία και Φινλανδία στα 21 και 22 έτη αντίστοιχα. Παράλληλα, πριν συμπληρώσουν τα 25 τους χρόνια φεύγουν κατά μέσο όρο από το πατρικό τους οι Εσθονοί (22,2 έτη), οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί (23,7 έτη και στις τρεις περιπτώσεις) και οι Βρετανοί (24,7 έτη).
Αντίθετα, στην Πορτογαλία η απόφαση για την πρώτη μετακόμιση λαμβάνεται στα 28,9 έτη, στην Ισπανία στα 29,5 έτη, σχεδόν όσο και στη Βουλγαρία (29,6 χρόνια), στην Ιταλία λίγο μετά τα πρώτα –άντα (30,1 έτη), ενώ στη Μάλτα οι νέοι μετακομίζουν στο δικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στα 30,7 έτη.
Αναφορικά με τους νέους που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 25 έως 34 ετών, περίπου ένας στους τέσσερις μένει ακόμα με τους γονείς τους. Αναλυτικότερα, στους άνδρες το ποσοστό είναι λίγο περισσότερο από 1/3, ενώ στις γυναίκες κυμαίνεται στο 1/5.
Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ώρα που στη Δανία το ποσοστό είναι μόλις 3,2%, στη Φινλανδία 4,7% και στη Σουηδία να φτάνει στο 6%, υπάρχουν και τα ποσοστά χωρών όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Κροατία. Στις χώρες αυτές το ποσοστό ξεπερνά το 50%, φτάνοντας στην Ελλάδα το 56,3%, στην Σλοβακία το 57% και στην Κροατία το 59,7%.
Νωρίτερα οι γυναίκες
Την απόφαση να φύγουν από το πατρικό τους φαίνεται πως λαμβάνουν νωρίτερα οι γυναίκες. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες «φεύγουν» σε ηλικία 28 ετών σε αντίθεση με τους άνδρες που το «παίρνουν απόφαση» λίγο μετά τα 30 τους (30,6 έτη). Το ίδιο συμβαίνει και σε Ρουμανία (25,6 έναντι 30,5), όπως και σε Βουλγαρία (27,5 έναντι 31,7) και Κροατία (30 έναντι 33,6).
Μοναδική εξαίρεση η Σουηδία, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι γυναίκες στη σκανδιναβική χώρα εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία σε ηλικία 18,5 ετών, ενώ οι άνδρες φεύγουν σε ηλικία 18,4 ετών.