Δεν είναι άγνωστη στους περισσότερους η εικόνα τουριστών καθισμένων σε γαϊδουράκια να ανεβαίνουν σε κακοτράχαλα μονοπάτια και στενά ανηφορικά καλντερίμια νησιών, όπως η Σαντορίνη.
Τα συμπαθέστατα τετράποδα μαζί με μουλάρια κι άλογα επιστρατεύει και το 2020 ο δήμος Βόλου για έναν άλλο σκοπό, την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Μακρινίτσα.
Κι αυτό όπως διαβάζουμε στο e-thessalia.gr επειδή η Μακρινίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας σύμφωνα με το «Διάταγμα Πηλίου» και η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών γίνεται δια μέσου του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου δικτύου λιθόστρωτων μονοπατιών, που αποτελείται από ένα κύριο κάθετο άξονα που διακλαδίζεται στις έντεκα συνοικίες στο εσωτερικό του οικισμού και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία κανενός είδους οχήματος.
Η αποκομιδή των απορριμμάτων στο εσωτερικό του οικισμού διενεργείται με ζώα (μουλάρια κια γαϊδουράκια), χειρωνακτικά, από τουλάχιστον δύο άτομα κατοίκους του χωριού που διαθέτουν τουλάχιστον δύο ζώα, δύο φορές την εβδομάδα τον χειμώνα (εκτός από τις ημέρες των εορτών Χριστούγεννα και του Πάσχα) και το καλοκαίρι που υπάρχει ανάγκη για αποκομιδή έως και τρεις φορές την εβδομάδα.
Οι διαδρομές – δρομολόγια που ακολουθούν τα ζώα γίνονται στο σύνολο του κτισμένου οικισμού με ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό κέντρο όπου βρίσκονται και οι περισσότερες επαγγελματικές – τουριστικές χρήσεις και η κατάληξή τους είναι σημεία των οδικών αξόνων περιμετρικά του οικισμού.
Μετά από κάθε συλλογή απορριμμάτων ο εκάστοτε εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τα απορρίμματα την ίδια ημέρα σε χώρο που θα του υποδείξει η Υπηρεσία Καθαριότητας για τη μεταφόρτωσή τους σε οχήματα του Δήμου και τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ. Σε ό,τι αφορά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων (κυρίως κλαδιά, άχρηστα ογκώδη αντικείμενα, κλπ.) αυτές μεταφέρονται κατόπιν συνεννοήσεως.
Η αποκομιδή στο εσωτερικό του οικισμού θα πρέπει να συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί στην πορεία των ετών η μοναδικότητα του παραδοσιακού, οικισμού που τον έχει καταστήσει γνωστό κι επισκέψιμο από τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για την προαναφερόμενη εργασία, που περιλαμβάνει και τον καθαρισμό κάδων κ.ο.κ. , ένα έργο που προκηρύχθηκε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, ανέρχεται σε 18.302,40 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. για χρονικό διάστημα ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης.