Δύο Έλληνες ερευνητές, ένας από την Ελλάδα και μία από τη Διασπορά, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 126 συνεργαζόμενων επιστημόνων που απαρτίζουν 37 διεθνείς ερευνητικές ομάδες, οι οποίες θα ενισχυθούν χρηματοδοτικά αδρά μέσω των νέων Επιχορηγήσεων Συνέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC Synergy Grants 2019).
Πρόκειται για τον δρα Νεκτάριο Χρυσουλάκη, διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο οποίος θα συντονίσει την ελληνο-γερμανο-βρετανική ομάδα urbisphere (έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα κατανοεί, ταξινομεί και προβλέπει το κλιματικό σύστημα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό στις πόλεις) και τη γλωσσολόγο δρα Άρτεμη Αλεξιάδου του Πανεπιστημίου Χούμπολτ και του Κέντρου Προωθημένων Μελετών στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Βερολίνου, η οποία συμμετέχει στη γερμανο-ιταλική ομάδα LeibnizDream, που θα μελετήσει τη γλώσσα των παιδιών ως καθρέπτη του νου.
Η ομάδα urbisphere του φυσικού του ΙΤΕ, Ν. Χρυσουλάκη, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα κλιματολόγο, ένα γεωγράφο/μετεωρολόγο και έναν ειδικό στο χωροταξικό σχεδιασμό, θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 12,72 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια, προκειμένου να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στο κλίμα και στις πόλεις (Λονδίνο, Στουγκάρδη, Ναϊρόμπι, Σαγκάη κ.α.).
Το έργο «Urbisphere: coupling dynamic cities and climate» θα δημιουργήσει ένα δυναμικό και ενιαίο σύστημα προσομοιώσεων και εκτιμήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης μεταξύ των πόλεων και της κλιματικής αλλαγής. Η ομάδα θα αξιοποιήσει τεχνογνωσία από προηγούμενες εργασίες και μελέτες στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ασία και στην Αφρική.
Η ερευνητική ομάδα θα διερευνήσει αφενός πώς η αστικοποίηση, η ανθρώπινη συμπεριφορά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στις πόλεις επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος και αφετέρου πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν τους αστικούς πληθυσμούς, την τρωτότητά τους και την προσαρμοστική τους ικανότητα.
Το urbisphere είναι το μοναδικό ERC Synergy έργο με συντονισμό από Έλληνα ερευνητή που έχει ποτέ επιχορηγηθεί. Γενικότερα, το ΙΤΕ κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων ERC στην Ελλάδα, με εισροή άνω των 32 εκατ. ευρώ.