«Εμβολιάσου. Φρόντισε την υγεία σου. Προστάτεψε τους άλλους». Αυτό είναι το μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αντιγριπικό εμβολιασμό που ξεκινά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, ενόψει της περιόδου εποχικής έξαρσης της γρίπης, από την οποία 300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών νοσούν κάθε χρόνο.
Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι το 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζεται, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να καταγράφουμε αρκετά χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 11% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάζεται.
«Τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, σημειώνοντας ότι πέρυσι αρρώστησαν πολύ σοβαρά από τη γρίπη 388 άνθρωποι και μόνο 15 είχαν εμβολιαστεί. Λόγω επιπλοκών της γρίπης χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 374 ασθενείς και 154 έχασαν τη ζωή τους.
Τα στοιχεία
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, (2018), στον ελληνικό πληθυσμό η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη εκτιμήθηκε ότι ήταν 42% (συνολικά για όλους τους τύπους γρίπης και όλες τις ηλικίες), δηλαδή το εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης σχεδόν κατά το ήμισυ.
Η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου και συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο. Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο.
«Καλό είναι να γίνεται ο εμβολιασμός στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε ο πληθυσμός να είναι καλυμμένος όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορύφωση της γρίπης», ανέφερε ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός.
Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη ευθύνης προς τον εαυτό μας, αλλά και προς την κοινωνία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Το 25% των εμβολίων στα φαρμακεία
Ήδη στα ράφια των φαρμακείων βρίσκεται το 25% του αντιγριπικού εμβολίου και τέλος του μήνα θα διατεθεί στην Ελλάδα το υπόλοιπο 75%, ανέφερε ο κ. Βαλτάς. Προσέθεσε ότι φέτος η ποσότητα εμβολίων που έχει παραγγελθεί είναι κατά 25% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όπου είχαν παραγγελθεί περίπου 2.2000.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων.
Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού -περισσότερο από 2 εκατομμύρια Έλληνες εμβολιάστηκαν από τους φαρμακοποιούς- ανάλυσε ο κ. Βαλτάς, τονίζοντας ότι τα 11.000 φαρμακεία δίνουν τη δυνατότητα άμεσης προσβασιμότητας εξαιτίας της άριστης διασποράς τους στην χώρα μας και της επιστημονικής επάρκειας και γνώσης του φαρμακοποιού.
Για το κοινό κρυολόγημα δεν χρειάζονται αντιβιοτικά
Έμφαση στη χορήγηση αντιβιοτικών έδωσε ο κ. Φραγκούλης υπογραμμίζοντας ότι για το κοινό κρυολόγημα δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Ωστόσο, όπως είπε με ευθύνη όλων, κοινότητας και επαγγελματικών υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατανάλωσή τους. Σημείωσε ότι το 85% των παιδιάτρων πιέζονται από τους γονείς να συνταγογραφήσουν κάποιο αντιβιοτικό και δύο στους τρεις ενδίδουν, ενώ ένας στους δύο πολίτες έχει κάνει χρήση αντιβιοτικού για κοινό κρυολόγημα. Πρέπει να βρούμε τρόπο περιορισμού αυτού του φαινομένου είπε ο κ. Φραγκούλης, δηλώνοντας ότι το αντιβιοτικό πρέπει να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.