Η υπόθεση ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν είναι πρωτόγνωρη, ούτε απασχολεί τις «ευρηματικές» εταιρείες που θέλουν να τα λανσάρουν για πρώτη φορά. Όμως, η ίδρυση ενός αυτόνομου τμήματος ( ονομάζεται Urban Air Mobility Division) με σκοπό την εξέλιξη ιπτάμενων αυτοκινήτων έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση τις τελευταίες ημέρες, ενώ, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι την συγκεκριμένη εταιρεία θα την αναπτύξει ο όμιλος Hyundai Motor Group. Στο τιμόνι της νέας εταιρείας ο Dr. Jaiwon Shin, που είναι ειδικός σε θέματα αεροναυτικής, όντας ένας επιστήμονας που στο παρελθόν ηγήθηκε σε προγράμματα της NASA. Η νέα εταιρεία έχει ως στόχο, την κατασκευή οχημάτων που θα ενισχύσουν την ιπτάμενη κινητικότητα, με απώτερο στόχο να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους των πόλεων.
Tα ιπτάμενα αυτοκίνητα έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και άλλες φίρμες. Όπως την Samson Sky, μια μικρή φίρμα από την Αμερική η οποία, πριν από ένα χρόνο, είχε αναφέρει ότι το δικό της ιπτάμενο αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει στον αέρα την τελική των 322 χλμ/ώρα – όσο ένα μονοθέσιο της Formula1 – και να πετάει με ασφάλεια σε ύψος 13.000 ποδιών. Στον πλούσιο εξοπλισμό, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αλεξίπτωτο ανάγκης, σε περίπτωση που απαιτείται η εγκατάλειψη του από τους επιβάτες. Ακόμη πιο προηγμένο τεχνολογικά δείχνει το ιπτάμενο αυτοκίνητο της Boeing, μιας και το συγκεκριμένο, είναι αυτόνομο ( κοινώς, δεν χρειάζεται χειριστή – πιλότο!).
Το μήκους 9,1 ιπτάμενο «ταξί» μπορεί να κινείται όπως ένα αυτοκίνητο, αλλά, μόλις βρει τα …σκούρα ( κίνηση, μποτιλιάρισμα κ.α.), απλά, ανοίγει τα φτερά και απογειώνεται… κάθετα! Για την κίνηση του διαθέτει εννιά ηλεκτροκινητήρες, και είναι σχεδιασμένο να καλύπτει αποστάσεις έως 80 χλμ. Στο εγγύς μέλλον θα γίνει πιο έντονη η παρουσία και των ιπτάμενων αυτοκινήτων της Geely ( του κινεζικού ομίλου που είχε αγοράσει πριν από αρκετά χρόνια την Volvo) μιας και ο μεγάλος κολοσσός εξαγόρασε την Teraffugia. H τελευταία είχε κατασκευάσει πριν από λίγα χρόνια το πρώτο της ιπτάμενο αυτοκίνητο, ενώ, έχει δεχθεί ήδη τις πρώτες παραγγελίες.
To Teraffugia έκανε την εμφάνιση του, ως κόνσεπτ πριν από δέκα χρόνια, από μιας τολμηρή εταιρεία από την Σλοβακία. Έχει δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρο 10.000 πόδια, με ταχύτητες έως 160χλμ/ώρα, ενώ, μπορεί να διανύσει, μετά από ένα φουλάρισμα 600 χιλιόμετρα. Φυσικά, η τιμή του είναι το μεγάλο «αγκάθι» μιας και προς το παρόν, τα περισσότερα κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κόστη που προς το παρόν απευθύνονται σε πλούσιους με δίπλωμα αεροπλάνου.