Σωρεία ενστάσεων αναµένεται να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ από παλιούς συνταξιούχους από σήμερα 15 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr). Ως γνωστόν, στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα μπορεί να το κάνει μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν ακόµη γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόµου Κατρούγκαλου, αυτήν τη φορά από τους παλιούς συνταξιούχους, δηλαδή όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 13 Μαΐου του 2016. Ως γνωστόν, τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα αποκάλυψαν, ύστερα από εννέα µήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόµενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 200 έως και περισσότερα από 350 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόµενα έως και 20 χρόνια. Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος, από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως αυτές θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου.
Καμιά αύξηση
Αυτό σηµαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καµία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια. Οι παλαιοί συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου, των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν, µπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη βασιζόµενοι και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επανυπολογισµού δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το αρχικό ποσό οι περικοπές που εφαρµόστηκαν στις συντάξεις το 2012 (Ν. 4093/12 και 4051/2012) που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές.
Οι περισσότεροι θα µπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον µήνα τουλάχιστον, ανάλογα µε την περίπτωση. Επίσης στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.
Αναλυτικότερα τα επιχείρηματα υπέρ της προσφυγής για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι τα εξής:
– Στο εκκαθαριστικό σηµείωµα δεν αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος επανυπολογισµού και εποµένως αυτό δεν µπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ατοµική διοικητική πράξη, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης.
– Στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.
– Δεν γίνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού, αλλά θα εξακολουθούν να εφαρµόζονται περικοπές της διαδοχικής ασφάλισης που καταργήθηκαν µε τον Ν. 4387/16.
Ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Μηταράκης αναφορικά με το ζήτημα των συνταξιούχων στην εκκαθάριση των συντάξεων των οποίων έχουν διαπιστωθεί λάθη δήλωσε χθες σχετικά:
«Αν έχουν προκύψει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτό δεν θα επηρεάσει το καταβαλλόμενο ποσό. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».