Η Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, είχε τελειώσει και ακολούθησε η συμμετοχή του με ομιλία στο φόρουμ Friends of Europe στις Βρυξέλλες, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα. Το τηλεφώνημα από την Αθήνα τον ενημέρωνε για την πορεία των εγγραφών νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά την Κουμουνδούρου εξελίσσεται ικανοποιητικά και με σταθερούς ρυθμούς.
Σε μια χρονική στιγμή που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφονται εσωκομματικές αψιμαχίες λόγω του ανοίγματος και της διεύρυνσης του κόμματος, το τηλεφώνημα αποτέλεσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα καλό σημάδι. Και αυτό διότι του είπαν πως η πορεία των εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα isyriza.gr συνεχίζεται με σταθερά αυξητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, έως τις 5 χθες το απόγευμα (δηλαδή περίπου 21 ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα), όταν υπήρξε και η σχετική ενημέρωση του Τσίπρα, είχαν γίνει 7.600 εγγραφές νέων μελών.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που η ηγετική ομάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην εγγραφή νέων μελών, καταγράφεται στο παρασκήνιο μια υπόγεια διαμάχη μεταξύ πασοκογενών και γηγενών συριζαίων. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη που έχουν πολυετή κομματική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και μέσω αυτού σε μαζικούς χώρους, συνδικαλισμό (ΠΑΣΚΕ), Αυτοδιοίκηση κ.ά., υπάρχει αρνητισμός από σημαντικό τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ του βαθέος κόμματος να τους αποδεχθούν ως ισότιμους στο κομματικό παιχνίδι. Και λένε ότι δεν έχουν πραγματική διάθεση να γίνει το άνοιγμα και ταυτόχρονα διαμοιρασμός της κομματικής εξουσίας.
«Τα μέλη του βαθέος κόμματος επιθυμούν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που θα αποτελείται από δικούς τους ανθρώπους, του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, και όλους τους άλλους που έρχονται από το ΠΑΣΟΚ να έχουν πηλοφόρι και μυστρί» λέει στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις, ζυμώσεις και διεργασίες στον ευρύτερο χώρο.
Καχυποψίες
Σε πάρα πολλούς νομούς οι πασοκογενείς λένε ότι τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών τούς αντιμετωπίζουν ή φοβικά ή καχύποπτα και υπενθυμίζουν ότι και ο Τσίπρας στην πρόσφατη ΚΕ είχε ζητήσει από τα κομματικά στελέχη να μη φοβηθούν να ανοίξει το κόμμα και να εμπιστευθούν τον κόσμο που τόσες φορές εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, άλλα στελέχη της ίδιας αντίληψης υπογραμμίζουν ότι η ουσία του προβλήματος εντοπίζεται στη νοοτροπία του 3%-4% του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν ως παράδειγμα την αποτυχία του κόμματος να έχει ικανοποιητική παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε εκλογές συνδικάτων.
Παράλληλα, πρόσωπα που συμμάχησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς, όπως λένε, εντοπίζονται αρκετές «τρικλοποδιές» ανά την επικράτεια από την τοπική κομματική νομενκλατούρα που δεν επιθυμεί το ουσιαστικό άνοιγμα, αν και διευκρινίζουν ότι καλής μεταχείρισης τυγχάνουν μόνο ορισμένα κεντρικά στελέχη που εξελέγησαν βουλευτές.
Οσοι αντιδρούν διαχωρίζουν τον Τσίπρα και λένε ότι και ο ίδιος πρέπει «να πατήσει πόδι» και να χαράξει άλλη στρατηγική που θα έχει δύο πυλώνες: α) άρνηση της εσωκομματικής μιζέριας και β) αυτοοργάνωση σε ένα δομημένο ιδεολογικό πλαίσιο που θα καλύπτει το σύνολο του προοδευτικού χώρου.
Σε αυτό το κλίμα και για να δοθεί και νέο μήνυμα στους πασοκογενείς για συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο επιτελείο του Τσίπρα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη εξόρμησή του, μετά την Αχαΐα, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αντί για διήμερη εξόρμηση, όπως στην πατρίδα της οικογένειας Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει, όπως όλα δείχνουν, τριήμερη περιοδεία.