Στα πρόθυμα χέρια του Βλάντιμιρ Πούτιν φαίνεται ότι εναποθέτουν οι ΗΠΑ την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, καθώς αποσύρουν από την περιοχή όλα τους τα στρατεύματα και τα μεταφέρουν στο Ιράκ.
Εκμεταλλευόμενη το «κενό» εξουσίας στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και διατηρώντας καλές σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» (Τουρκία, Κούρδοι και Άσαντ), η Ρωσία εξελίσσεται πλέον σε διαχειρίστρια των εξελίξεων.
Καταλυτική για την εξέλιξη του νέου αυτού πολέμου στα πολύπαθα εδάφη της Συρίας θα είναι και η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι την Τρίτη – την ημέρα που λήγει και η πενταήμερη κατάπαυση του πυρός.
Τα στρατεύματα των ΗΠΑ φεύγουν από Συρία και πάνε Ιράκ
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως το σύνολο των περίπου 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων που αποσύρονται από τη βόρεια Συρία, αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ και να συνεχίσουν την εκστρατεία ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθούν στην άμυνα του Ιράκ».
«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς…μιλάμε για βδομάδες όχι για μέρες», είπε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Μέση Ανατολή.
«Η υπάρχουσα στρατηγική είναι αυτές οι δυνάμεις να μεταφερθούν στο βόρειο Ιράκ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως αυτές αριθμούν περίπου χίλιες.
Ο ρόλος του Πούτιν και οι επαφές Άσαντ με Ρώσους αξιωματούχους
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει σχέδιο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.
Η Ρωσία άρχισε αμέσως διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων και του καθεστώτος Άσαντ, οδηγώντας τα στρατεύματα της Δαμασκού σε περιοχές στις οποίες είχαν να βρεθούν για πολύ καιρό.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια Ρώσου στρατιωτικού στο TASS: «Όταν εμφανίζεται η ρωσική σημαία, οι συγκρούσεις σταματούν. Ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Κούρδοι θέλουν να μας επιτεθούν, έτσι οι μάχες σταματούν χάρη σε εμάς».
Παράλληλα, τον ρόλο του Πούτιν ως του «αφεντικού» στη βορειοανατολική Συρία επιθυμεί να εδραιώσει και η κυβέρνηση στη Δαμασκό, η οποία εξάλλου είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό την Παρασκευή την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.,
«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση ‘επί του πεδίου’ στη Συρία υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.
«Καταγράφηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται στο κείμενο.
Τι λέει ο Ερντογάν – «Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Τούρκων»
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην πολεμική του ρητορική και απειλεί τους Κούρδους σε περίπτωση που δεν έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη τους μετά την εκπνοή της εκεχειρείας.
Συγκεκριμένα, για τους Κούρδους είπε ότι θα «συντρίψει τα κεφάλια τους» εάν δεν φύγουν στο διάστημα των 120 ωρών από τη ζώνη ασφαλείας. Μάλιστα τους απείλησε ότι «όπως προηγουμένως έμαθαν τί εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο» έτσι θα το μάθουν και αυτοί, ξύνοντας την ανοιχτή πληγή της Κύπρου, με πολλούς να εκφράζουν φόβους ότι η φόρα που πήρε ο Ερντογάν ίσως να έχει επιπτώσεις και στις ελληνοτουρκικές και στις τουρκοκυπριακές σχέσεις.
Από τα πυρά του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η Ευρώπη, για την οποία, αντιδρώντας στην απόφασή της για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είπε: «Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας»
Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας
Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Συρία και που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή με αντάλλαγμα τη διακοπή της τουρκικής επίθεσης.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σέβονται πλήρως τη συμφωνία, όμως οι τρομοκράτες, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την κουρδική πολιτοφυλακή προχώρησαν συνολικά σε 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο οι 12 από τις επιθέσεις προέρχονταν από το Ρας αλ-Αϊν, μια από την Ταλ Αμπιάντ και άλλη μια από την περιοχή Ταλ Ταμρ, επιθέσεις με διάφορα ελαφρά και βαρέα όπλα, ανάμεσά τους ρουκέτες.
Από την άλλη, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Άμπντι, ατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ-Άιν.
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των FDS στο AFP.
Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων».