Μια παραδοσιακή ναξιώτικη συνταγή για κόκορα κρασάτο, που σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα με ντομάτα, κρεμμύδι και κρασί, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Σερβίρεται σε γιορτινό κι όχι μόνο τραπέζι, με μακαρόνια ή πατάτες. Ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα λατρέψουν άπαντες.
Υλικά
1 κόκορας (κατά προτίμηση αλανιάρης) σε μερίδες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
2 κουταλιές σούπας γεμάτες πελτέ ντομάτας
4-5 κόκκους μπαχάρι
ζεστό νερό
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για τον κρασάτο κόκορα, ζεσταίνουμε πρώτα μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν κάψει ροδίζουμε όλα τα κομμάτια του κόκορα να πάρουν καλό χρώμα. Επειδή ο κόκορας είναι συνήθως μεγάλος, γύρω στα 3 κιλά, βάζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια στην κατσαρόλα και φροντίζουμε τα ήδη σοταρισμένα να τα διατηρούμε στο πλάι, σε μία πιατέλα σκεπασμένα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν μαλακά και διάφανα για 10΄ λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί ο κόκορας. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες μέχρι η σάρκα από τον κόκορα να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Στο τέλος η σάλτσα που μένει είναι πυκνή και μελωμένη. Σερβίρουμε με μακαρόνια και μπόλικο κεφαλοτύρι ή πατάτες.