Νέο γύρο κινητοποιήσεων και συλλαλητηρίων δρομολογούν φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας καθώς αντιδρούν σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση.
Με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές – αριστερών κυρίως παρατάξεων – εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά και σε μία σειρά αλλαγών που προωθεί, όπως τη θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών.
Οι φοιτητές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν «εισβολή» αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακές σχολές. Η αλλαγή του πλαισίου που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο ενδεχομένως θα «δοκιμαστεί» στις επικείμενες κινητοποιήσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και λίγες ημέρες αργότερα με την πορεία για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται μαζικές κινητοποιήσεις.
Νέο «ραντεβού» στους δρόμους την Πέμπτη
Οι φοιτητές μετά τις τελευταίες δυναμικές κινητοποιήσεις τους τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, ανανέωσαν το «ραντεβού» τους στους δρόμους για την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ενώ την ίδια ημέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα δώσουν το παρών και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στις έξι το απόγευμα στο ίδιο σημείο.
Την Παρασκευή στις 11 το πρωί, οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Παιδείας μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα απαιτώντας την άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν καταθέσει αίτηση.
Γιατί αντιδρούν
Στο «στόχαστρο» των φοιτητών βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είχε ψηφιστεί από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι φοιτητές μεταξύ άλλων αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να θεσπίσει ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2) ενώ φαίνεται πως δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τη διαφαινόμενη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ που εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε πριν από λίγες ο υφυπουργός Παιδείας.
Γενικές συνελεύσεις
Από σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι ξεκινούν νέο γύρο γενικών συνελεύσεων προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια και για πιθανές καταλήψεις σχολών για την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του μίνι σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης.