Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», Νικόλαος Τσελεμεντές & Esquire

Μία σπάνια έκδοση του Τσελεμεντέ που κυκλοφορεί για πρώτη φορά!

Προτάσεις και ιδέες για πρωινά, γεύματα και δείπνα από τον άνθρωπο που μας έμαθε να μαγειρεύουμε!

Μία συλλεκτική προσφορά, με άρωμα και γεύσεις!

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο. Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Ο θείος του ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και εστιατορίου «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε σε διάφορες πρεσβείες. Εγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.ά.

Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής», ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες. Επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ’ αυτόν οι ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά. Πέθανε στις 2 Μαρτίου του 1958 και κηδεύτηκε την επόμενη ημέρα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Μαζί

Esquire

Sergio Ramos. Ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας σε ένα ανοιχτό σεμινάριο μαθημάτων ηγεσίας.  Γιατί, είναι μεγαλύτερος σταρ απ’ τον Ντέιβιντ Μπέκαμ!

Τάσος Τρύφωνος. Ο παρουσιαστής του «Πιο Αδύναμου Κρίκου» κουβαλά μια πολύ σπουδαία πορεία και μιλάει στο Esquire για πολλά περισσότερα από θανατηφόρες ατάκες που ακολουθούν κάθε κωμικά αποτυχημένη απάντηση στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι.

Fidel Castro. Μαθήματα ζωής από τον κουβανό πολιτικό για μία επανάσταση που δεν τελειώνει ποτέ.

Greta Thunberg. H νεαρή ακτιβίστρια από τη Σουηδία έχει πάρει προσωπικά το θέμα της κλιματικής αλλαγής με όλα τα media του πλανήτη να την παρακολουθούν.

35 θαύματα που θα συμβούν τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά. Περισσότερα γκολ, περισσότερες κάρτες, περισσότερα νεύρα. Η σεζόν έχει ήδη πάρει φωτιά κι αυτά είναι όλα όσα θα μας απασχολήσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Fast & furious. Motor show Φρανκφούρτης. Είδαμε στο μεγαλύτερο σαλόνι αυτοκινήτου στον κόσμο επισκέπτονται τι θα οδηγήσεις αύριο.

Κλιματική αδιαφορία. Η βορειότερη περιοχή της Ευρώπης έχει μία επιλογή: Να αλλάξει με γνώμονα τη βιωσιμότητα ή να εξαφανιστεί.

Παναγιώτης Σωπιάδης. Jet setting ταξιδιωτικά μυστικά από τον Ηοtel Manager του «Four Seasons Astir Palace Athens».

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν ένα κινητό PhoneCinema φτιαγμένο για Netflix;

Σινεμά. Οταν το Χόλιγουντ δεν καταπιάνεται με biopics, γυρίζει bio-histories.

Εφη Γούση. Η ηθοποιός, σκηνοθέτις, φωτογράφος αποκαλύπτεται στο Esquire.

Ενα νέο σημαντικό μουσείο στην Αθήνα και τα μαύρα πολιτιστικά μεσάνυχτα που επικρατούν στη χώρα μας.

Ποια είναι εκείνα τα μοντέλα αυτοκινήτων για τα οποία θα άξιζε να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο;

Μισό αιώνα αργότερα, ξαναβλέπουμε τη χρονιά που τερμάτισε τα 60s.

Η αυλαία της νέας θεατρικής σεζόν άνοιξε και αυτές είναι οι παραστάσεις που θέλουμε να δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Γιατί τα λογοτεχνικά εγκλήματα είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατηθείς ζεστός τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έρχονται.

Προετοιμάζουμε τη χειμερινή γκαρνταρόμπα σου με 8 στυλ σακακιού, παλτό και τζάκετ για τον φετινό χειμώνα.

Μπήκαμε επισήμως στη χειμερινή περίοδο. Ηρθε η ώρα να δούμε τα δερμάτινα ρολόγια που ταιριάζουν σε αυτή την εποχή του χρόνου.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το φλερτ. Τι συμβαίνει κι όταν ο κόσμος πίνει λίγο παραπάνω γίνεται πιο διαχυτικός;

Τσίπουρο, ούζο και μαστίχα. Μetaxa, βερμούτ, λικέρ και κάποιες ακόμα θαρραλέες απόπειρες ελληνικών αποσταγμάτων που έκαναν ή ετοιμάζονται για διεθνή καριέρα.

Ο τρόπος για να λιώσει το λίπος και να χτιστούν οι μύες πολύ γρήγορα.

Hlynur Atlason. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής συζητά με το Esquire για μεταπολεμικά έπιπλα, κούπες καφέ, μοτοσικλέτες και κάποια από τα πολλά αντικείμενα που έχουμε αγαπήσει.

Η μόνη στυλάτη εμφάνιση ποδοσφαιρικής ομάδας που φοριέται εκτός γηπέδου είναι εκείνη που βρίσκεται στη φαντασία σου.

Bauhaus. H σχολή, το στυλ, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική έως τις μέρες μας, γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια.

Στην εποχή των μικρών αποδράσεων και των επαγγελματικών ταξιδιών, ο πολυταξιδεμένος Creative Director του Esquire Nick Sullivan μεταφέρει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.

Η ιδιοφυΐα και η υπερβολή πίσω από την επίθεση της νέας σκανδιναβικής κουζίνας.

Το πιο σημαντικό και απαραίτητο βήμα της καθημερινής σου περιποίησης πρέπει να είναι ο σχολαστικός καθαρισμός, ώστε η επιδερμίδα να δείχνει υγιής και φρέσκια.

Σπύρος Μαυροειδής. Ο chef του «Nikkei» στο Κολωνάκι έρχεται με μία απολαυστική συνταγή για στήθος πάπιας με sesame tofu.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: €1,90)