Από το διαφαινόμενο αδιέξοδο που υπήρχε αρχικά για την ψήφο των αποδήμων μετά τις ενστάσεις και τους «αστερίσκους» που έθετε η Αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, φαίνεται πως η πλειονότητα των κομμάτων έχει έρθει σε μία κατ΄ αρχήν συμφωνία.
Από τα τετ α τετ που είχαν προηγηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας παρά την αρνητική θέση και τη διαφαινόμενη απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πέρασμα του χρόνου και μετά από τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για το θέμα, το κάθε κόμμα έθεσε τους δικούς του όρους προκειμένου να πει το «ναι» όταν θα έρθει στο Βουλή το σχέδιο νόμου ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος των 200 βουλευτών που απαιτείται.
Φαίνεται πως μετά την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διακομματικής – και αφού στις δύο πρώτες φαινόταν που οδηγούμασταν σε αδιέξοδο – βγήκε «λευκός καπνός».
Ωστόσο δεν αποκλείονται εκπλήξεις στη συνέχεια καθώς ουδείς μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα ότι μόλις έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή θα ψηφιστεί απ΄ όλα τα κόμματα.
Συναινέσεις
Στην τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής, διαφάνηκε ότι τα περισσότερα κόμματα έχουν προσέλθει στο διάλογο με συναινετική διάθεση παρά τις διαφωνίες ουσίας που έχουν.
Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε με διάθεση για υποχωρήσεις κάνοντας πίσω στην επιστολική ψήφο που στήριζε με σθένος το ΚΙΝΑΛ.
Από το ΚΚΕ υπήρξαν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις καθώς έθεσε αρκετούς όρους τους οποίους φαίνεται πως πέτυχε.
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ’ αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου.
Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.
Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.
Τα μυστικά της συμφωνίας
Η χθεσινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό.
Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).
Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων) θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Σχετικά με το πως θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.
Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ. Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια.