Μία εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο ζυμαρικών που θα κάνουν άπαντες να γλύφουν και τα δαχτυλά τους.

Υλικά

1 πακέτο πένες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)

40 – 50ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας, κοφτή  (ή 2-3 μέτριες ντομάτες ή 7-8 ντοματάκια ψιλοκομμένα)

40 ml κρασί λευκό, ξηρό

3 κ. σ. πάστα από ελιές Καλαμών (ή ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες)

2/3 φλιτζανιού ντομάτες λιαστές σε λάδι, ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες

2 κ. σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη, στραγγισμένη

1 φλιτζάνι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο

200 γραμμάρια ανθότυρο, θρυμματισμένο με το πιρούνι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τα ζυμαρικά βράζοντάς τα al dente, σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάμε κατά μέρος τουλάχιστον 300 ml από το νερό που έβρασαν, τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ή σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ½ λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ (ή ις ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα μας να… πιάνει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε περίπου 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την πάστα ελιάς ή τις ψιλοκομμένες ελιές, τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 κουτάλες από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση η σάλτσα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Τέλος, βάζουμε τo ανθότυρο και τον άνηθο και ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά για να απλωθούν παντού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά.