Προετοιμασία: 40′, Αναμονή 30′, Ψήσιμο 45′-60′
Τάρτα με κοτόπουλο και φρέσκα σύκα | tovima.gr
Food styling Μάκης Γεωργιάδης, φωτογραφία Ακης Ορφανίδης
Προετοιμασία: 40′, Αναμονή 30′, Ψήσιμο 45′-60′
Δείτε ακόμη: Συρία – Τα 10 σημεία της συμφωνίας Ερντογάν με Πούτιν – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
Για τη ζύμη
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
165 γρ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο
40 ml γάλα πλήρες, παγωμένο
1 κρόκος αβγού
3 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ζάχαρη
220 ml κρέμα γάλακτος
120 γρ. ανθότυρο
100 γρ. τυρί κρέμα
2 αβγά
300 γρ. κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
μία πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 φρέσκα σύκα κομμένα στα τέσσερα
Διαδικασία
Για τη ζύμη
Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και το αποτέλεσμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού, το γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει.
Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ανθότυρο, το τυρί κρέμα, τα αβγά, το κοτόπουλο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να έχουμε μια ομογενοποιημένη κρέμα.
Στήσιμο της τάρτας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ. για μια ταρτιέρα 25 εκ.
Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, τρυπάμε τη ζύμη ελαφρά με ένα πιρούνι και στρώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε την κρέμα τυριού και, τέλος, τα σύκα κομμένα σε τέσσερα κομμάτια το καθένα. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 45-60 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Πηγή: Γευσιγνώστης