Άμεσες είναι οι εξελίξεις στη Συρία μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν που έφερε νέα κατάπαυση πυρός στην περιοχή για 150 ώρες.
Η επόμενη μέρα, φέρνει τη Δαμασκό να εγκαθιστά 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύεται και σε χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται στο πλαίσιο του μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης στο οποίο κατέληξαν χθες κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στο Σότσι, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης», όπως φαίνεται στον χάρτη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Συγκεκριμένα πέντε φυλάκια των συνοριοφυλάκων της Συρίας θα εγκατασταθούν δυτικά της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση , στην περιοχή του Κομπάνι. Ανατολικά της ζώνης επιχειρήσεων η Συρία θα εγκαταστήσει φυλάκια που θα φθάνουν έως τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντερμπίσια, Καμισλί και Ντερίκ.
Καταδικάζουν τη «ζώνη ασφαλείας» οι ευρωβουλευτές
Παρ’όλα αυτά και παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών, οι Ευρωβουλευτές καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Τουρκίας με σκοπό τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία και προετοίμασαν το έδαφος για νέες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας.
«Απαιτούμε η Τουρκία να αποχωρήσει αμέσως από τη Συρία» δήλωσε ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής, Μίκαελ Γκάλερ, μιλώντας εκ μέρους της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σχέδιο ψηφίσματος που θα εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές αύριο Πέμπτη και έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων καλεί για «κατάλληλα και στοχευμένα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας».
Το κείμενο, το οποίο ενδέχεται να υποστεί ακόμη κάποιες μικρές αλλαγές, καλεί για το πάγωμα της προνομιακής μεταχείρισης των τουρκικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την ΕΕ.
Ως κύρωση ύστατης καταφυγής, καλεί επίσης για την αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Άγκυρα, ένα μέτρο που θα πλήξει το ετήσιο εμπόριο ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία ύψους 200 δισεκ. ευρώ.
Αν και οι ευρωβουλευτές δεν έχουν άμεσο λόγο σε κυρώσεις που συνδέονται με το εμπόριο, ο λόγος τους έχει μια βαρύτητα, για παράδειγμα, στη χρηματοδότηση της Άγκυρας με σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πλαίσιο της παρατεταμένης διαδικασίας για ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ, μια επιλογή που στηρίζει η κεντροδεξιά ομάδα.
Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί επίσης να μπλοκάρει οποιαδήποτε νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία προκειμένου να διαχειριστεί τους τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, πολλούς από τους οποίους η Άγκυρα θα ήθελε να επανεγκατααστήσει στη «ζώνη ασφαλείας».
Το κείμενο, το οποίο έχει δει το πρακτορείο Ρόιτερ, «απορρίπτει σθεναρά» τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να εγκαθιδρύσει τη ζώνη ασφαλείας και καλεί επίσης σε κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίθεση στην υπό κουρδικό έλεγχο περιοχή της βόρειας Συρίας.
Καλεί επίσης για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.
Το Ιράκ λαμβάνει μέτρα για την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων
Από την άλλη πλευρά, ο ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Βαγδάτη λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα» όσον αφορά την είσοδο στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη γειτονική Συρία.
Ο πρωθυπουργός, Άντελ Αμπντούλ Μάχντι, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ που αποχώρησαν από τη βορειοανατολική Συρία και εισήλθαν στο Ιράκ δεν επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα.
«Έχουμε (ήδη) εκδώσει επίσημη δήλωση λέγοντάς το αυτό και λαμβάνουμε όλα τα διεθνή νομικά μέτρα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τον ρόλο τους στο θέμα αυτό», είπε.
Η δήλωση του Μάχντι εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί.