Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει -ειδικά το τελευταίο διάστημα- η κατάσταση στη Μόρια της Μυτιλήνης, με τους πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό να βρίσκονται σε αναβρασμό και την κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για την εκτόνωση της κατάστασης αλλά και την γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.
Οι συνθήκες στον καταυλισμό λόγω του υπερπληθυσμού παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, με τους πρόσφυγες να βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη. Με σοκαριστικά κυνικό τρόπο ο Άχμαντ από το Αφγανιστάν περιγράφει ότι πολλοί συνομήλικοί του πουλάνε ακόμη και το σώμα τους για να βγάλουν τα προς το ζην.
Η πορνεία η μόνη επιλογή
Ο 17χρονος Άχμαντ από το Αφγανιστάν περιγράφει τη σεξουαλική εκμετάλλευση συνομήλικών του, αγοριών, στο ΚΥΤ της Μόριας. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών που βρίσκεται στην Ελλάδα, έχει συναντήσει πολλές περιπτώσεις βίας και κακοποίησης.
«Εγώ ο ίδιος δέχτηκα πολλές φορές επίθεση, όταν ομάδα ανδρών προσπάθησε να με βιάσει αρκετές φορές, αλλά τους απέφυγα» λέει, μιλώντας στην ιστοσελίδα Info Migrants και τον δημοσιογράφο Amanulah Jawad.
«Κάποιοι που ζουν στους τομείς A, Β και C του Camp πωλούν το σώμα τους για να πάρουν χρήματα» περιγράφει ο ίδιος. «Όταν δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι για φαγητό, τι άλλο θα κάνουν; Η πορνεία είναι η μόνη επιλογή για να κερδίσουν κάποια χρήματα» προσθέτει.
Ο Άχμαντ υποστηρίζει ότι δύο από τους στενούς του φίλους εξέδιδαν το σώμα τους για να πάρουν κάποια χρήματα. Προσθέτει ότι, παρόλο που ένας από αυτούς συμπεριφέρεται κανονικά, η διάθεσή του αλλάζει αμέσως όταν βλέπει ενήλικους μετανάστες.
Ενέδωσε σε ομάδα ναρκεμπόρων
Ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει πέσει πολλές φορές θύμα επίθεσης από ενήλικους άνδρες με σεξουαλικά κίνητρα, τις οποίες απέφυγε, αλλά ενέδωσε σε μια ομάδα ναρκεμπόρων που τον χρησιμοποίησαν ως «βαποράκι» για να μεταφέρει ένα πακέτο με κάνναβη από την Αθήνα στη Μυτιλήνη, έναντι αμοιβής, πιστεύοντας ότι η Αστυνομία δεν θα τον υποψιαζόταν λόγω της ηλικίας του.
«Δεν ήξερα τι ήταν μέσα στο πακέτο. Όταν με έπιασε η Αστυνομία, τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν χασίς» υποστήριξε, προσθέτοντας πως για αυτή του την απερισκεψία βρέθηκε στη φυλακή.
Life in the Moria refugee camp, Greece
The Moria refugee camp on Lesbos, Greece, was designed for 3,000 people. There’s currently over 13,000 people living there.
Δημοσιεύτηκε από InfoMigrants στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019