Με τον καιρό να συνεχίζει να θυμίζει καλοκαίρι, τα θαλασσινά μοιάζουν να είναι το ιδανικό πιάτο. Η συνταγή είναι για φρέσκο εποχικό καλαμάρι, που είναι στα καλύτερά του από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο, με σάλτσα βασιλικού. Το φρέσκο καλαμάρι να θυμίσουμε έχει χρώμα  ωχρό έως λευκοκίτρινο, με πυκνές ερυθρόφαιες κηλίδες ενώ το κρέας κάτω από την πέτσα πρέπει να είναι λευκό.

Υλικά

1 κιλό φρέσκα καλαμάρια

1 μάτσο βασιλικό

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon

3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

200ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

125 ml ούζο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ψιλές λωρίδες. Στον κάδο του μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, το βασιλικό, το κουκουνάρι, την μουστάρδα και χτυπάμε δυνατά ρίχνοντας λίγο λίγο λάδι μέχρι να γίνει σάλτσα. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το καλαμάρι. Μόλις γίνει άσπρο και μαλακό σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το ούζο, ρίχνουμε την σάλτσα στο ζεστό τηγάνι και σβήνουμε την φωτιά για να μην την κάψουμε. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Το καλαμάρι αν θέλουμε μπορούμε να το ψήσουμε και ολόκληρο στη σχάρα και να προσθέσουμε λίγη κρύα σάλτσα μετά. Συνοδέψτε με ουζάκι και καλή παρέα.