Επτάμισι χιλιάδες άτομα ζητούν ήδη μετεγγραφές από ένα ανώτατο ίδρυμα της χώρας σε άλλο (με βασικούς αποδέκτες βέβαια τα κεντρικά ιδρύματα της χώρας) με την ημερομηνία για τη λήξη των σχετικών αιτήσεων να λήγει την Κυριακή 27 του μήνα. Πιθανότατο θεωρείται ο αριθμός αυτός τις επόμενες ημέρες να ξεπεράσει τις 12.000 αιτήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και ως το πρωί της Δευτέρας είχαν οριστικοποιηθεί 5.445 αιτήσεις από τις συνολικά 6.371 που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Για τις μετεγγραφές αδελφών είχαν γίνει 2.531 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι 2.034. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Προϋποθέσεις

Από τις αιτήσεις που θα οριστικοποιηθούν ως την Κυριακή, θα επιλεγούν στη συνέχεια από το υπουργείο Παιδείας αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να ικανοποιηθούν. Πάντως με το δεδομένο ότι φέτος θα «συγκατοικήσουν» στα αμφιθέατρα κεντρικών Ιδρυμάτων της χώρας φοιτητές με μεγάλη απόκλιση βαθμολογιών, έχουν δημιουργηθεί ήδη εντάσεις και αντιδράσεις στον χώρο των διοικήσεών τους.

Η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι έχει εκφράσει αντιρρήσεις με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα, ωστόσο «κάθε εκ των υστέρων παρέμβαση ή αλλαγή, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών, δεν θα είχε νομική βάση». «Ζητήματα όπως η ύπαρξη τμημάτων χωρίς αντιστοίχιση και η στέρηση της δυνατότητας μετεγγραφής των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ μεγαλύτερων ετών δεν αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος μετεγγραφών, αλλά καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά για το θέμα των αντιστοιχίσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εξέδωσε τη σχετική απόφαση μόλις την 1η Ιουλίου 2019, παραβλέποντας δικό της νόμο, που έθετε ανώτατο χρονικό όριο την 30ή Μαΐου για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αντιστοιχίσεων των τμημάτων» τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 12.056 αρχικές αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή συνολικά 8.982 φοιτητές, ενώ το 2017 υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής, από τις οποίες έγιναν συνολικά δεκτές 7.574. Το 2016 είχαν υποβληθεί 12.318 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 7.258.

Φέτος αναμένεται αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σύνολο 459 τμημάτων, τα 133 είναι νέα τμήματα και τα 105 αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ.