Ο φωτογραφικός φακός μπορεί να αιχμαλωτίσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων που ποζάρουν, ενώ το ταλέντο εκείνων που βρίσκονται πίσω από την κάμερα, είναι αυτό που χαράζει ανεξίτηλα στη μνήμη μας τα πρόσωπα.
Διάσημες προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων, της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής αλλά και της showbiz, έχουν ποζάρει στο φακό ταλαντούχων φωτογράφων, χαρίζοντας μας εμβληματικές εικόνες.
Στις παρακάτω γραμμές ταξιδεύουμε από το χθες στο σήμερα, παρουσιάζοντας δέκα κορυφαίους φωτογράφους, από το φακό των οποίων έχουν παρελάσει τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα όλων των εποχών.
1. Peter Lindbergh
Κορυφαίος φωτογράφος μόδας, οραματιστής, θιασώτης της πραγματικής ομορφιάς. Ο Πίτερ Λίντμπεργκ (Peter Lindbergh), ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο, άφησε πίσω του μία πολύτιμη κληρονομιά, γράφοντας στην ιστορία της φωτογραφίας το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο.
Ο Πίτερ Λίντμπεργκ συνεργάστηκε με κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και με όλα σχεδόν τα διεθνή περιοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Στη δεκαετία του 1990, ήταν γνωστός για τις φωτογραφίες του με τα supermodel της εποχής, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, Christy Turlington.
2. Terry Richardson
Μπροστά από το φακό του Νεοϋορκέζου φωτογράφου Τέρι Ρίτσαρντσον (Terry Richardson) έχουν περάσει διάσημες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων η Μπιγιονσέ, η Lady Gaga, η Μάιλι Σάιρους, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Κάρα Ντελεβίν και πολλοί ακόμα σταρ.
Η καριέρα του «θείου Τέρι» ωστόσο κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, από σειρά καταγγελιών εναντίον του διάσημου φωτογράφου. Καταγγελίες μοντέλων που κατηγορούσαν τον Ρίτσαρντσον, για σεξουαλική παρενόχληση στα φωτογραφικά του σετ.
Το σκάνδαλο πήρε τέτοιες διαστάσεις, που ο όμιλος Condé Nast International, «εξόρισε» το 2017 τον Τέρι Ρίτσαρντσον από τις σελίδες των περιοδικών του, όπως Vogue, GQ, Glamour, Vanity Fair και Wired.
3. Mario Testino
Με περισσότερα από 40 χρόνια καριέρας στο χώρο της φωτογραφίας και της μόδας, ο περουβιανής καταγωγής φωτογράφος Μάριο Τεστίνο (Mario Testino), μπορεί να υπερηφανεύεται για τα αναρίθμητα διάσημα «κλικ» του.
Ο Τεστίνο έχει υπογράψει μερικά από τα πιο γνωστά πορτρέτα διασημοτήτων, όπως η επίσημη φωτογραφία των αρραβώνων του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, καθώς και μία σειρά φωτογραφιών της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, που δημοσιεύθηκαν στο Vanity Fair. Κέιτ Μος, Όπρα Γούινφρεϊ, Άννα Γουίντουρ, είναι μόλις μερικά από τα ονόματα διασήμων, που ΄χουν ποζάρει στον φακό του Τεστίνο.
4. Nick Knight
Λίγοι φωτογράφοι επιδρούν διεθνώς τόσο όσο ο βρετανός, Νικ Νάιτ (Nick Knight). Γεννημένος το 1958, ξεχώρισε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν το 1982 εξέδωσε το βραβευμένο φωτογραφικό άλμπουμ «Skinheads». Έκτοτε σκηνοθέτησε τραγούδια των Bjork, Lady Gaga, Massive Attack κ.ά.
Πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος, συνεργάστηκε με διάσημους σχεδιαστές και κορυφαία fashion brand πέραν όλων των άλλων, ο Νικ Νάιτ έχει εκθέσει τη δουλειά του σε παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως η Tate Modern, το Μουσείο Victoria & Albert, η γκαλερί Gagosian.
5. Richard Avedon
Ο Ρίτσαρντ Άβεντον (Richard Avedon) με τη δουλειά του έσπασε τους θεματικούς διαχωρισμούς στη φωτογραφία, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό φάσμα: Από πρόσωπα επώνυμα ή ανώνυμα ως και ιστορικές στιγμές, όπως το Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Αμερική και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Οι φωτογραφίες του Άβεντον είναι σαγηνευτικές και εξαιρετικά ευφυείς. Από τη δεκαετία του 1940, που ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος μόδας, έγινε γνωστός για τον χαρακτηριστικό τρόπο του με τον οποίο μεταμόρφωνε τις γυναίκες αποτυπώνοντάς τες στο χαρτί.
«Πιο πολύ ως επιμελητής λειτουργώ. Με άλλα λόγια, μπορώ να κάνω τους ανθρώπους ν’ ανοιχτούν, όπως περίπου κάνει ο σκηνοθέτης με έναν ηθοποιό. Μπορώ να τους βάλω στη διαδικασία της δημιουργικής δουλειάς» έλεγε ο ίδιος.
Ο εκφραστής του «φωτογραφικού όχι» δεν άκουσε ποτέ κανένα όχι από το στόμα κάποιου φωτογραφιζόμενου. Ο Άβεντον ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος στο Harper’s Bazaar το 1945, για να συνεχίσει τελικά στο ανταγωνιστικό περιοδικό Vogue, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1988. Το 1992 έγινε ο πρώτος επικεφαλής φωτογράφος στο The New Yorker ως εσωτερικός συνεργάτης του περιοδικού.
Το 1967-8 φωτογραφίζει τους Beatles δημιουργώντας μία από τις πιο χαρακτηριστικές ροκ αφίσες όλων των εποχών. Επίσης, η Μέριλιν Μονρόε, ο Ντουίν Αϊζενχάουζερ, ο Άντυ Γουόρχολ και ο Έζρα Πάουντ ήταν κάποια από τα διάσημα πρόσωπα που βρέθηκαν μπροστά από τον φακό του.
6. Annie Leibovitz
Η φωτογράφος Άνι Λίμποβιτς (Annie Leibovitz) γεννήθηκε το 1949 στο Γουοτερμπέρι του Κονέκτικατ. Από νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τις τέχνες και άρχισε να συνθέτει και να παίζει μουσική. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να κάνει μαθήματα φωτογραφίας, ΄που και ανακάλυψε την φυσική της κλίση.
Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, όταν και συνεργάστηκε με το περιοδικό Rolling Stone, ενώ στη συνέχεια η Άνι Λίμποβιτς εργάστηκε στο Vanity Fair και στην Vogue.
Στο φακό της Λίμποβιτς έχουν ποζάρει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Τζον Λένον, ο Μικ Τζάγκερ, η Βασίλισσα Ελισάβετ στα 90ά γενέθλιά της, ο Μπιλ Γκέιτς, η οικογένεια Ομπάμα και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μαζί με την έγκυο σύζυγό του. Η Άνι Λίμποβιτς το 2000 και το 2016, γίνεται η φωτογράφος που δημιουργεί το διάσημο ημερολόγιο της Pirelli, εισάγοντας μια εντελώς νέα αισθητική σε αυτό.
Το 2009 βραβεύτηκε από τη Βασιλική Φωτογραφική Εταιρεία με το Μετάλλιο της Εκατονταετηρίδας και την Τιμητική Υποτροφία σε αναγνώριση μιας διαρκούς και σημαντικής συμβολής στην τέχνη της φωτογραφίας, ενώ το 2012 το όνομα της μπήκε στο Women’s Hall of Fame του Κονέκτικατ.
7. Helmut Newton
Προβοκάτορας του χρώματος και εικονοκλάστης. Οι φωτογραφίες του Χέλμουτ Νιούτον (Helmut Newton) έχουν τόσες ερωτικές αναφορές, που μάλλον ξεπερνούν τα όρια της μόδας και των φανταχτερών περιοδικών ακόμη και σήμερα.
Ο Χέλμουτ Νιούτον θεωρήθηκε από πολλούς κάτι παραπάνω από φωτογράφος μόδας. Το οικογενειακό του μοντέλο και ο τρόπος ζωής του επηρέασαν με υπόγειο τρόπο την τεχνική και τη θεματογραφία του. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του οι γυναίκες καταφέρνουν ακόμα και μέσα από τη γύμνια τους να εκπέμψουν απίστευτη δυναμικότητα. Ζουν, κοιμούνται, αναπνέουν με άψογο μακιγιάζ, βαριά κοσμήματα, προκλητικά τακούνια στιλέτο.
Ο ίδιος έπασχε από αχρωματοψία. Το γεγονός αυτό τον ώθησε στην προτίμηση έντονων χρωματικών αντιθέσεων και στην εκτύπωση ζωηρών χρωμάτων στις μεταγενέστερες έγχρωμες φωτογραφίες του.
«Στο λεξιλόγιό μου η λέξη “Τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη» είχε δηλώσει ο ίδιος. Στην τέχνη του ο Χέλμουτ Νιούτον καταργεί την πραγματικότητα και εξυψώνει τον πόθο, χρησιμοποιεί το στοιχείο της βίας, του σαδομαζοχισμού. Πίσω από κάθε του λήψη υποβόσκει και μία μικρή ιστορία, συνήθως αμφιλεγόμενη, βίαιη, σεξουαλικά φορτισμένη.
Μαζί με τον Irving Penn και τον Richard Avedon, θεωρείται ένας από τους κύριους φωτογράφους μόδας του 20ου αιώνα.
8. Irving Penn
Το όνομα του Ίρβιν Πεν (Irvin Penn) στο χώρο της φωτογραφίας, έχει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο.
Ο μεγάλος δάσκαλος στης αμερικανικής φωτογραφίας μόδας, καθιερώθηκε στο χώρο μέσα από την minimal αισθητική του και τον glam αισθησιασμό του. Ο Πεν είναι ουσιαστικά ο εφευρέτης της αισθητικής «less is more», μια φράση που ταυτίστηκε με την αφαιρετικότητα στη φωτογραφία.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Ίρβιν Πεν αιχμαλώτισε με την κάμερα του, τα πρόσωπα διάσημων προσωπικοτήτων όπως Σαλβαντόρ Νταλί, Γρέις Κέλι, Τρούμαν Καπότε, Μάρλεν Ντίτριχ κ.α.
9. Elliott Erwitt
Ο κορυφαίος φωτογράφος του Magnum Έλιοτ Έργουιτ (Elliott Erwitt) έχει στήσει τον φωτογραφικό του φακό απέναντι από ιστορικές προσωπικότητες και πολιτικούς, συγγραφείς και ηθοποιούς.
Από τον Τσε Γκεβάρα, στον Φιντέλ Κάστρο και τον Τζον Κένεντι, και από την Μέριλιν Μονρόε, στον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ, ο Έλιοτ Έργουιτ, έχει χαρίσει μέσα από τη δική διεισδυτική ματιά μερικά από τα πιο εμβληματικά κλικ στην ιστορία της φωτογραφίας.
10. Martin Schoeller
Ο γερμανός φωτογράφος Μάρτιν Σέλερ (Martin Schoeller) είναι ένας από τους πιο διάσημους, σύγχρονους φωτογράφους πορτρέτων.