Είναι τέλη της δεκαετίας του ’50 όταν η Αθήνα μπαίνει σε τροχιά έντονης οικοδόμησης και το λεκανοπέδιο γεμίζει με πολυκατοικίες.
Η αντιπαροχή ανθεί και θα κυριαρχεί για πολλές δεκαετίες στην κτηματαγορά. Είναι η περίοδος που τα διαμερίσματα πωλούνται από τα σχέδια και οι κατασκευαστές επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν με αντιπαροχή όσο το δυνατόν περισσότερα οικόπεδα για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Ολα αυτά μέχρι το 2006. Τότε επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και λίγα χρόνια μετά ήρθε η κρίση, η περιπέτεια των Μνημονίων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. Η αγορά των ακινήτων κατέρρευσε, οι τιμές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση και η αντιπαροχή εξαφανίστηκε από τον χάρτη της κτηματαγοράς.
Πριν από την κρίση τα ποσοστά αντιπαροχής οικοπέδου με διαμερίσματα άγγιζαν ακόμα και το 60%. Σήμερα οι ελάχιστες προτάσεις που γίνονται από τους κατασκευαστές σε οικοπεδούχους κινούνται στα επίπεδα του 30%.
Για πάνω από μια δεκαετία η αγορά της αντιπαροχής παραμένει παγωμένη. Ομως τους τελευταίους μήνες, κάτι αρχίζει να κινείται. Με την οικοδομική δραστηριότητα να παίρνει τα πάνω της, κατασκευαστές και οικοπεδούχοι συζητούν εκ νέου το ενδεχόμενο ανέγερσης οικοδομών, με αντάλλαγμα διαμερίσματα ή καταστήματα.
Η αντιπαροχή επιστρέφει και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τρία χρόνια αναμένεται να δώσει το φιλί της ζωής σε ένα θεσμό που επικράτησε για χρόνια στην κτηματαγορά.
– Ποια τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους οικοπεδούχους
– Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους κατασκευαστές
– Ποια τα ποσοστά αντιπαροχής σε περιοχές της Αττικής