Νωπές είναι οι μνήμες των κατοίκων της Ζακύνθου, από το μεγάλο χτύπημα του «Εγκέλαδου» που έπληξε πριν ένα χρόνο ακριβώς, το νησί, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν την δόνηση στους 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μισή ώρα πριν το μεγάλο σεισμό, ο «Εγκέλαδος» προειδοποίησε τους Ζακυνθινούς με μια ισχυρή δόνηση 5,1 βαθμών Ρίχτερ, και μίση ώρα αργότερα που οι δείκτες των ρολογιών έδειχνα 01:54 ήρθε το μεγάλο χτύπημα, οι σεισμογράφοι άρχισαν να καταγράφουν ένα «τρομακτικό» νούμερο και σταμάτησαν στα 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.
Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Πάτρα, Πύργος, Αμαλιάδα, Κεφαλονιά και πολλές γειτονικές περιοχές της Ζακύνθου, «ταρακουνήθηκαν» από την μεγάλη δόνηση που έπληξε το νησί.
Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις 3:00 σημειώθηκαν δύο ακόμα μετασεισμοί στο ίδιο επίκεντρο, που είχαν ένταση 4,8 βαθμών Ρίχτερ και ακόμα έναν 4,9 Ρίχτερ. Περίπου είκοσι λεπτά αργότερα σημειώθηκε ακόμα ένας μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ.
Ήταν μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους και τους τουρίστες της Ζακύνθου, καθώς όλοι μετά τον κύριο σεισμό διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητα τους, στη ύπαιθρο ενώ η κεντρική πλατεία του νησιού, η πλατεία Σολωμού αλλά και η προβλήτα του λιμανιού, γέμισαν από τρομαγμένους ανθρώπους, που άφησαν τα σπίτια τους υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου χτυπήματος του «Εγκέλαδου».
Καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας, υπήρχαν πολλές αναφορές για ζημιές σε κτίρια αλλά η εικόνα που αντίκρισαν οι αρχές με το πρώτο φως της ημέρας ήταν διαφορετική.
Το σύνθημα «η Ζάκυνθος άντεξε» ηχούσε από τα χείλη των ανθρώπων του νησιού.
Οι ζημιές σε κτίρια ήταν ελάχιστες, αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο μέγεθος του σεισμού. Δημόσια κτίρια, το νοσοκομείο αλλά και όλες οι τουριστικές μονάδες, άντεξαν το μεγάλο σεισμό.
Ο ισχυρός σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα αλλά και σε τμήμα μιας τοιχοποιίας στη περιοχή.
Ακόμη, είχαν αναφερθεί ζημιές σε μια αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας είχε σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπήρχαν πολλές σπασμένες τζαμαρίες σε καταστήματα.
Θλίψη προκάλεσε σε όλους του Ζακυνθινούς, η είδηση ότι το καστρομονάστηρο στα Στροφάδια υπέστη μεγάλες ζημιές από τον ισχυρή σεισμική δόνηση. Αναλυτικότερα, κατέρρευσε τμήμα του πύργου ενώ σημαντικές ζημιές διαπιστώθηκαν στην τοιχοποιία του καστρομοναστηριού.
Για πολλούς μήνες μετά τη δόνηση των 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η Ζάκυνθος δεχόταν καθημερινά μικρά χτυπήματα του Εγκέλαδου, καθώς 30 – 40 μικρές δονήσεις αναστάτωναν τους κατοίκους έως και τον Απρίλιο, έξι μήνες μετά το μεγάλο σεισμό.
Οι κανονικοί ρυθμοί ζωής στο νησί, επανήλθαν αμέσως, με τα καταστήματα που δεν είχαν ζημίες να ανοίγουν κανονικά την ίδια ημέρα του σεισμού. Οι κάτοικοι του νησιού, έχουν μεγαλώσει με τους σεισμούς όπως λένε ενώ όλα τα κτίρια της Ζακύνθου, είναι χτισμένα με τους πιο αυστηρούς αντισεισμικούς κανόνες, γι΄αυτό το λόγο δεν υπήρξαν μεγάλες ζημίες σε αυτά από τα 6,8 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί.