Σε θέσεις μάχης οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου εν όψει της συνεδρίασης της Τρίτης.
Συγκεκριμένα, το επίμαχο στην παρούσα φάση είναι το αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των συναδέλφων τους Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τις εργασίες της.
Εξαίρεση Τζανακόπουλου, Πολάκη
Τα δύο στελέχη, που προχθές το βράδυ από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώθηκε πως πρέπει να μη μετάσχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς –όπως ελέχθη– ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με κάποιον τρόπο κυρίως στην υπόθεση Novartis, εκτός των άλλων, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του μάρτυρα για να καταθέσουν.
«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε από εδώ» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και ετέθη το θέμα, δίνοντας σαφή γεύση των διαθέσεών του.
Η σφοδρή αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης με ύβρεις και εκδήλωση επιθετικών διαθέσεων κατά βουλευτών της ΝΔ («είσαι φασίστας», «άντε ρε καταγκιόζη»), δεν άφηναν αμφιβολία περί του τι θα επακολουθήσει.
Η ακρότητα των αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες (έκανε μάλιστα έως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αμήχανα) και εκτιμάται πως αποτέλεσε και την αιτία να μη ληφθεί απόφαση εκείνη την ημέρα.
Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρα κατά την ομιλία του εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, λέγοντας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα επιμείνουν στην εξαίρεση των δύο βουλευτών και πιθανότατα αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Σε περίπτωση που η εξαίρεση των δύο βουλευτών επιτευχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσει ή να ορίσει δύο αντικαταστάτες ή να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος και να εγείρει θέμα ακυρότητας των εργασιών της Προανακριτικής.
Και η υπόθεση Μανιαδάκη
Στο ηλεκτρισμένο κλίμα συνέτεινε και η αποδόμηση του αφηγήματος περί εκβιασμού του Νίκου Μανιαδάκη.
Απαντώντας στα περί απειλών που υποτίθεται πως δέχθηκε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο Νίκος Μανιαδάκης υπήρξε κατηγορηματικός, δηλώνοντας ότι ουδέποτε δέχθηκε απειλές από τον κ. Στουρνάρα.
Οι δηλώσεις του Νίκου Μανιαδάκη ήρθαν λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα που στοχοποιούσε τον διοικητή της ΤτΕ, το οποίο έσπευσε να υιοθετήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Μετά τις δηλώσεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα ωστόσο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρίσκεται εκτεθειμένος, όπως και άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συντονιστεί στο ίδιο μήκος κύματος για το «αφήγημα» αυτό.
Διάψευση από Μανιαδάκη
Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων ισχυρίστηκαν οι τρεις εισαγγελείς περί απειλών προς το πρόσωπό του από τον Γιάννη Στουρνάρα προχώρησε ο Νίκος Μανιαδάκης. Όπως τόνισε, μάλιστα, την επίμαχη περίοδο δεν είχε καν συναντηθεί με τους εισαγγελείς καθώς βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό.
Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας διέψευσε τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018 συναντήθηκε μαζί τους.
Διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς ότι μετέφερε στους εισαγγελείς πως απειλές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τους εισαγγελείς.
Ο κ. Μανιαδάκης είπε πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν συναντήθηκε με τους εισαγγελείς καθώς βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό ενώ επισήμανε πως η μια και μοναδική συνάντησή του, το διάστημα που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, με τον διοικητή της ΤτΕ, είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2018.
Όπως είπε σε αυτή αρνήθηκε κάθετα πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας και ουδέποτε απειλήθηκε ή μετέφερε απειλές.
Απάντηση Στουρνάρα στο δημοσίευμα
Μετά από όσα γράφτηκαν περί απειλών στον Νίκο Μανιαδάκη, μάρτυρα για τη Novartis, από τον Γιάννη Στουρνάρα, ο διοικητής της ΤτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μόνον θυμηδία προκαλεί.
Ισχυρίζονται οι τρεις εισαγγελείς ότι ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο –Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς» κλπ.
Δηλαδή:
1ον) Ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν έπραξαν!
2ον) Μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!
Ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019.
Επίσης δεν αντιλαμβάνονται οι συκοφάντες μου, έτερο σημαντικό νομικό σφάλμα τους που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη, ότι δηλαδή:
Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται):
Tότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.
Δηλαδή οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι με την πράξη μου επιχείρησα να τους ωθήσω, όπως απαιτεί το άρθρο 167 Α νέου ΠΚ:
Είτε στην ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους είτε στην παράλειψη νόμιμης πράξης είτε στην ευνοϊκή μεταχείριση μου.
Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η αρχειοθέτηση δεν ήταν νόμιμη;
3ον) Παραδέχονται ότι προστατευόμενος μάρτυς είναι ο κ. Μανιαδάκης χωρίς να έχουν την προς τούτο εξουσία.
4ον) Εντελώς αντιφατικά και διαψεύδοντας τον εαυτό τους ισχυρίζονται αφενός μεν ότι πληροφορήθηκαν τα περί «εκβιάσεως» το 2018 αφετέρου ότι «τώρα μαθαίνουν» ότι πράγματι συναντηθήκαμε με τον κ. Μανιαδάκη. Δηλαδή το 2018 δεν το έμαθαν;
5ον) Εντελώς ανεπίτρεπτα για εισαγγελικό λειτουργό επικαλούνται για πράξη του 2018 (την κατά φαντασία «εκβίαση» νόμο του 2019 (το άρθρο 167Α του νέου ΠΚ που δεν υπήρχε τότε), αγνοώντας στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες.
6ον) Επικαλούνται εφαρμογή του άρθρου 330 ΠΚ που προϋποθέτει για την εφαρμογή του να εξαναγκάσει ο δράστης άλλον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση ενώ δεν αναφέρουν κάποια τέτοια πράξη στην οποία επιχείρησα τάχα να τους εξαναγκάσω, πράγμα ασυγχώρητο για εισαγγελείς με πείρα, και αντιθέτως αναφέρουν ότι σκοπός μου ήταν να προκληθεί σ’ αυτούς «φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης» δηλαδή απειλή, άρθρο 333 ΠΚ, για την οποία απαιτείται έγκληση.
Παρ’ όλα αυτά οι τρεις εισαγγελείς δεν εξηγούν έτερα ανομήματα της προκαταρτικής εξέτασης που διεξήγαγαν , ήτοι:
-Γιατί παρέμειναν αδρανείς όταν σωρεία ειδήσεων δημοσιευόταν από τις φιλικές προς το καθεστώς εφημερίδες (άρθρο 252 ΠΚ);
-Γιατί με κρατούσαν όμηρο επί σχεδόν 2 έτη χωρίς στοιχεία με μακρόχρονη δριμεία βλάβη της τιμής και υπόληψής μου αλλά και επιβάρυνση του έργου μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
-Γιατί χαρακτήρισαν παρανόμως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;
Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη μιλήσει. Εξερχόμενος από το γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 17 Οκτωβρίου του 2019 όπου έδωσε κατάθεση, μίλησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά που περιέχονται στα δικόγραφά του.
Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα και προδίδουν πανικό».
Είδε «φως» ο Παπαγγελόπουλος
«Tο τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει» και «η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως» δήλωσε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου στο οποίο γίνεται αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα και στον Νίκο Μανιαδάκη.
«Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας του είπε ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, «το πρόβλημα πλέον δεν είναι πρόβλημα των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και θέμα μόνο της Δικαιοσύνης, αλλά έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της Δημοκρατίας».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Δικαιοσύνη «θα πράξει το καθήκον της» και θα ερευνήσει άμεσα τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη, ενώ έκανε λόγο για «μαφιόζικες» μεθόδους «που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο».
Κλείνοντας, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε ότι «ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια».