Η πλειονότητα των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο στο Έσσεξ την Τετάρτη ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται.
Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα –38 ενηλίκων και ενός εφήβου—την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.
Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι, όμως το Πεκίνο επεσήμανε ότι η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Κινέζοι και Βιετναμέζοι αξιωματούχοι πλέον συνεργάζονται στενά με τη βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν οι πρεσβείες τους.
Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.
«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», τόνισε την ώρα που από μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς.
«Εξακολουθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελευτή απόψε για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».
Ο Ναμ εξήγησε ότι γνώριζε πως συγγενείς των θυμάτων ταξιδεύουν προς τη Βρετανία και δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι έχει δώσει εντολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνδράμει τη βρετανική αστυνομία στην ταυτοποίηση των θυμάτων.
Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια 26χρονης Βιετναμέζας μέσα από το φορτηγό
Ένα από τα θύματα από την Χα Τινχ, η 26χρονη Παμ Τι Τρα, είχε στείλει μήνυμα στη μητέρα της στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που το φορτηγό ψυγείο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο στη Βρετανία.
«Μαμά σ’ αγαπώ και τον μπαμπά πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω… Λυπάμαι μαμά, ο δρόμος μου για το εξωτερικό δεν πέτυχε» έγραφε η 26χρονη στο μήνυμά της.
«Αυτό το κορίτσι που έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στο φορτηγό; Οι γονείς της δεν μπορούν να αναπνεύσουν εδώ, στο σπίτι τους», είπε ο Ναμ.
Η μπίζνες της μεταφοράς Βιετναμέζων στη Βρετανία
Η Νγκε Αν είναι μία από τις πιο φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ, πολλοί κάτοικοι της οποίας πέφτουν θύματα παράνομων διακινητών και καταλήγουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Μάρτιο το Pacific Links Foundationμ, ένας οργανισμός κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων με έδρα τις ΗΠΑ.
Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.
Σύμφωνα με τον Ναμ, κάποιοι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι κατάγονται από τη γειτονική επαρχία Χα Τινχ. Από τις αρχές του 2019, 41.790 άνθρωποι μετανάστευσαν από αυτήν την επαρχία αναζητώντας εργασία αλλού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το BBC αποκαλύπτει την επιχείρηση που έχει στηθεί εις βάρος των Βιετναμέζων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Βρετανία.
Βιετναμέζοι συρρέουν στα παράλια της Γαλλίας όπου περιμένουν ένα τηλεφώνημα από το άτομο που αποκαλούν «το αφεντικό». Πρόκειται για έναν Αφγανό που, όπως λένε, έχει κλειδιά για τα φορτηγά που είναι σταθμευμένα σε ένα κοντινό πάρκινγκ φορτηγών.
Πολλοί περνούν από τη Ρωσία ή την Κίνα με πλαστά διαβατήρια.
Τα πακέτα μεταφοράς Βιετναμέζων – Ποιοι μετανάστες αποκαλούνται κυνικά «CO2»
Η μέση τιμή για ένα ταξίδι από το Βιετνάμ μέχρι το Λονδίνο κυμαίνεται στα 30.000 με 36.000 ευρώ.
Βέβαια, όσοι πληρώνουν παραπάνω είναι οι τυχεροί. Δεν χρειάζεται να κλειδωθούν σε κοντέινερ φορτηγών, αλλά ένας διακινητής τους συνοδεύει για το τελευταίο μέρος του ταξιδιού τους.
Οι μετανάστες που πληρώνουν το ακριβό πακέτο μετακινούνται μέσα στην καμπίνα του φορτηγού και κοιμούνται σε ξενοδοχεία.
Οι υπόλοιποι αποκαλούνται «αέρας» ή και «CO2», λόγω της έλλειψης οξυγόνου που υπάρχει στα τρέιλερ των φορτηγών.
Κάποιοι από τους διακινητές λένε στους μετανάστες ότι τα φορτία στα φορτηγά ψυγεία – όπως αυτό που βρέθηκαν οι 39 άτυχοι άνθρωποι στο Έσσεξ – είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Πολλές φορές, αναγκάζουν τους μετανάστες να φορέσουν στα κεφάλια τους σακούλες αλουμινίου για να μην εντοπιστούν από τα scanners των αρχών στα σύνορα.