Θέλει αναταραχή στο εσωκομματικό στρατόπεδο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η λογική λέει όχι. Ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να πυροδοτήσει με τις κινήσεις του μια εσωστρέφεια που θα τον φέρει σε θέση άμυνας.
Αυτή τη στιγμή έχει την ανοχή της κοινωνίας, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του. Το συμφέρον του δεν είναι να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Σε περίπου 100 μέρες, λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να γνωστοποιηθεί το πρόσωπο που προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Και το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλές πλευρές είναι κατά πόσο θέλει ο ίδιος να προχωρήσει σε πραγματική ρήξη με το καραμανλικό στρατόπεδο, προτείνοντας πρόσωπο διαφορετικό από αυτό του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Τον σημερινό Πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι γνωστό ότι δεν τον ψήφισε, αλλά στην πορεία οι σχέσεις τους σταδιακά αποκαταστάθηκαν.
Βέβαια ο Πρωθυπουργός δημόσια έχει αποφύγει τρεις φορές να πει τι θα πράξει με την προεδρική εκλογή, αν και ο ίδιος με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν θα ήθελε ένα πρόσωπο εκτός ΝΔ και εάν ήταν εφικτό και εκτός πολιτικής και μάλιστα γυναίκα ώστε να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα στην κοινωνία.
Το ζήτημα όμως δεν είναι τι θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά τι μπορεί να κάνει χωρίς να δημιουργήσει αναταραχή στο κόμμα του, ειδικά σε μια περίοδο που πάρα πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ έχει την άποψη ότι ο Πρ. Παυλόπουλος είναι πετυχημένος Πρόεδρος.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Πρωθυπουργός να διακινδυνεύσει μια πιθανή εσωκομματική κρίση; Και αυτό μάλιστα, σε μια χρονική στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρείχε έμμεση, αλλά σαφή, στήριξη στον Πρ. Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία με τον οποίο βρέθηκαν μαζί στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ευχαρίστησε τον Πρ. Παυλόπουλο για την βράβευσή του, η οποία κατά τον πρώην Πρωθυπουργό «ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον Τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις».
Από τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής με τα σημερινά δεδομένα και με τις αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρεται, θα μπορούσε να ειπωθεί πως «ψήφισε» τον Πρ. Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία.
Και το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι, κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία ή την προτίμηση του Κ. Καραμανλή, αν και είναι γνωστό ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θεωρεί πως δικαιούται να είναι αυτός ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με την… ασφαλή επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου καταφέρνει να επιτύχει ευρύτερη συναίνεση, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ναι στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες μένει ο Πρ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο έως το 2025; Την απάντηση θα τη δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης με την επιστροφή του από τα βουνά, όπου όπως είπε, εκεί λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις.